Kehitysvammaisen perinnöstä

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Kirjoittaja tiukkajuttu 15 Huhti 2019, 11:49
Hei!
Mitä tapahtuu asumisyksikössä asuvan kehitysvammaisen henkilön perinnölle? Vaikuttaako vammaisen omaisuus häneltä perittyihin maksuihin, eli periikö asumisyksikkö / kunta / Kela/ valtio / edunvalvoja / virkaholhooja / tms. kehitysvammaisen saaman perinnön vuosien mittaan erilaisina maksuina ja kuluina?
Siis mitä enenmmmän omaisuutta niin ovatko asiakasmaksutkin sitä suuremmat, eli valuuko kehitysvammaisen saama perintö pikkuhiljaa erilaisina korkeampina maksuina tililtä pois?
Kirjoittaja Vieras 15 Huhti 2019, 14:48
Ei Kelalla ole tuon asian kanssa mitään tekemistä. Palvelumaksujen suuruus riippuu ihan siitä, mitä hoito/asumissopimuksessa sanotaan. Useimmat maksut ovat hoidettavan tuloista ja omaisuudesta riippuvaisia. Ne ovat sitä kaikilla, myös kehitysvammaisilla. Jos on rahaa maksaa enemmän, joissakin tapauksissa joutuu maksamaan enemmän.
Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet 15 Huhti 2019, 15:13
Hei tiukkajuttu!

Suosittelen selvittämään asiaa palvelusopimuksen tehneen tahon kanssa. Perintö voi vaikuttaa joihinkin Kela etuuksiin. Esim. eläkkeensaajan asumistukeen tällä voi olla vaikutusta, jolloin asumistuki tulisi tarkistaa. Perustoimeentulotuessa perintö huomioidaan laskelmalla tuloksi, mikä vaikuttaa toimeentulotuen määrään.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa