Kuinka voi alkaa maksamaan elatusmaksun kelaan

Miten kuukausittain erääntyvää elatusapua pitää maksaa ja elatusapuvelkaa lyhentää? Mistä maksuista voi saada maksuvapautuksen?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
plspl
Viestit:1
Liittynyt: 01 Touko 2019, 13:51

Kuinka voi alkaa maksamaan elatusmaksun kelaan

Lukematon viesti Kirjoittaja plspl » 01 Touko 2019, 13:56

Hei. Työttömyyden takia ei ole ollut varaa maksaa elatusmaksuja ja syystä tai toisesta,elatusmaksut ovat menneet perintään.

Nyt olen saanut työpaikan ja olisi varaa alkaa maksamaan tulevat elatusmaksut kelalle niin ettei niitä tarvitsisi enää lisätä perintään. Palkka on niin pieni ettei perintää pysty maksamaan mutta tulevat elatusmaksut pystyisin kustantamaan. Miten voin siis alkaa maksamaan uudet elatusmaksut kelalle?

Kiitos


Kysymys siirretty lapsiperheiden palstalta.

Avatar
Kela | perintä
Viestit:560
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Kuinka voi alkaa maksamaan elatusmaksun kelaan

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 03 Touko 2019, 09:05

Hei plspl,

Jos ymmärsin kysymyksesi oikein, elatusapuvelan perintä on tällä hetkellä ulosotossa. Kela ei siirrä joka kuukausi erääntyvää elatusapua erikseen ulosottoon, vaan koko elatusapuvelka siirtyy kerralla ulosoton hoidettavaksi. Eli elatusapuvelan ollessa ulosotossa kaikki maksamattomat elatusapumaksut sekä kuukausittain erääntyvät elatusavut tulee maksaa suoraan ulosottoon.

Ulosottomies voi omalla harkinnallaan palauttaa elatusapuvelan takaisin Kelaan. Yleensä tämä edellyttää rästissä olevan elatusapuvelan sekä yhden kuukauden elatusavun etukäteen maksamista ulosottoon. Kela ei peru elatusapuvelkaa ulosotosta. Tarkempaa tietoa elatusapuvelan palauttamisesta takaisin Kelaan voit tiedustella asiaasi hoitavalta ulosottomieheltä.

Kerroit viestissä olleesi työttömänä. Elatusapuvelasta on mahdollista saada maksuvapautusta työttömyyden perusteella vuoden takautuvalta ajalta. Jos et ole vielä hakenut maksuvapautusta, kannattaa sinun tarkistaa täyttyvätkö maksuvapautuksen saamisen ehdot kohdallasi. Täältä löydät lisätietoa elatusapuvelan maksuvapautuksesta: https://www.kela.fi/elatusvelvolliselle-maksuvapautus.

Ystävällisin terveisin
Hilla | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi