Ulkomailla asuvan oikeus terveyspalveluihin Suomessa

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Pippi
Viestit:2
Liittynyt: 30 Tammi 2017, 10:43

Ulkomailla asuvan oikeus terveyspalveluihin Suomessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Pippi » 02 Touko 2019, 14:47

Hei. Asun väliaikaisesti ulkomailla mutta olen tulossa pidemmäksi pätkäksi Suomeen. Onko minulla oikeus saada terveyskeskuspalveluita siinä kunnassa, jossa viimeksi olin kirjoilla? Entä jos muutto on pysyvä (vaikka todellisuudessa vain reilun vuoden), onko silloin mahdollista saada kunnallista terveydenhoitoa? (Osa perheestämme on pysyvän ja osa väliaikaisen muuton statuksella). Kiitos.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:858
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Ulkomailla asuvan oikeus terveyspalveluihin Suomessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 02 Touko 2019, 15:53

Hei Pippi!

Oikeutesi käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja perustuu yleensä siihen, onko sinulla kotikunta Suomessa. Maistraatti tekee kotikuntakirjauksen väestötietojärjestelmään. Jos muutat vakinaisesti Suomeen, olethan yhteydessä maistraattiin kotikuntaoikeuden selvittämisestä.

Jos sinulla on kotikunta Suomessa, voit käyttää kaikkia kotikuntasi julkisen terveydenhuollon palveluja ja maksat vain kuntalaisen asiakasmaksun. Jos sinulla ei ole Suomessa kotikuntaa, et yleensä voi saada muuta kuin kiireellistä hoitoa julkisessa terveydenhuollossa.

Jos tulet Suomeen toisesta EU/ETA-maasta tai Sveitsistä, saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa esittämällä asuinmaasi myöntämän Eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Maksat hoidosta saman asiakasmaksun kuin Suomessa vakituisesti asuva.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi