Vuosittain maksettavan lomarahan ja -korvauksen vaikutus

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Juristi25

Re: Vuosittain maksettavan lomarahan ja -korvauksen vaikutus

Lukematon viesti Kirjoittaja Juristi25 » 14 Touko 2019, 10:31

Vieras kirjoitti:
Kela | opintotuki kirjoitti:Hei lomarahepale!

Kertomasi esimerkin mukaan teidän ei tarvitsisi tarkistuttaa yleistä asumistukea, koska tulot eivät nouse keskimäärin tuota mainittua 400€/kk.

Mutta jos tulosi olisivat isommat, niin silloin ansiotulovähennys tehtäisiin palkkatulostasi. Vähennystä ei kuitenkaan tehtäisi pohtimiesi mukaan. Jos käytän samaa tuloa kuitenkin esimerkkinä:
Tulosi on 2000€ kuukauden ajalta ja tästä tehdään ansiotulovähennys. Huomioitava tulo olisi siis 1700€ ja tästä laskettaisiin sinulle keskimääräinen tulo. Tulona huomioitaisiin siis 1700€/12kk = 141€/kk.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki
Tuon neuvon voisi ehkä vielä tarkastaa? Taitaa olla aika poikkeuksellista, jos jonkun keskimääräiset tulot laskettaisiin jakamalla ensimmäisen tulon ansiotulovähennyksen jälkeiset tulot kahdellatoista ja huomioimalla sen jälkeisten 11 kuukauden tuloiksi tasan 0 €/kk. Asumistukilain 12 §:n mukaan "Kuukausituloksi voidaan arvioida vähintään työmarkkinatuen suuruinen tulo, jollei voida osoittaa, että henkilöllä ei ole mahdollisuutta hankkia vastaavan suuruista tuloa."

Tuollaisessa tilanteessa asumistuen käsittelijä joutunee ottamaan kantaa siihen, että huomioidaanko työsuhteen päättymisestä eteenpäin jotain tuloa, ja jos niin mitä ja miten paljon. Osalle nollatuloisista hakijoista huomioidaan asumistuen laskelmassa työmarkkinatuen suuruinen tulo. Päätoimisesti opiskelevilla huomioidaan usein opintorahan suuruinen tulo, ja kotihoidontukea saavilla kotihoidontuen suuruinen tulo. Sellaisia asumistukipäätöksiä tuskin kovin moni asumistuen käsittelijöiltä saa, joissa Suomessa asuvalle aikuiselle ruokakunnan jäsenelle keskiarvotuloja laskettaessa huomioitaisiin yhdeksitoista kuukaudeksi eteenpäin asumistuessa 0 €/kk tulot. Laskelmaan usein laitetaan jotain tuloa nollatuloiselle ainakin osaksi vuotta.
Kannattaa katsoa tarkasti tuo sanamuoto, sillä tuossa puhutaan vaan, että "Kuukausituloksi VOIDAAN arvioida vähintään työmarkkinatuen suuruinen tulo." Eli vaikka sen jälkeen seuraava lause ei täyttyisi, niin siltikää kuukausituloksi ei tarvitse arvioida vähintään työmarkkinatuen suuruista tuloa.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31541
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Vuosittain maksettavan lomarahan ja -korvauksen vaikutus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 16 Touko 2019, 10:43

Hei!

Työsuhteen päättyessä maksettavaa lomarahaa ei myöskään huomioida asumistukea laskettaessa.

Hyviä kommentteja tullut myös myöhemmin ketjuun. Mikäli asumistuen tarkistuksesta eteenpäin tulot eivät jatku samanlaisina vähintään 3 kuukautta, päätöksessä käytetään keskiarvotuloa. Siinä huomioidaan tulot tulevan 12 kuukauden ajalta. Jos työt ovat päättymässä, tulee toki selvittää mitä tulot ovat työsuhteen päätyttyä. Mikäli tiedossa ei ole muuta tuloa ja ei ole osoittaa että työttömyysetuuteen ei ole oikeutta, tuloksi voidaan arvioida vähintään työmarkkinatuen suuruinen tulo.

Keväisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi