Asumistuki +omistusasunto +ero

Valvoja: Kela-Kerttu

Kirjoittaja Kela-Kerttu 07 Touko 2019, 12:52
Hei Volle!

Omakotitalon omistaminen ei ole este saada asumistukea vuokra-asuntoon. Tällöin tukea laskettaessa asumismenona huomioidaan vain vuokra-asunnon menot, ei omakotitalon menoja. Mikäli omaisuudesta syntyisi sinulle esimerkiksi vuokratuloja, tulot huomioidaan asumistuen laskennassa.

Mikäli asutte erillään parisuhteen päättymisen vuoksi, hänen tulot eivät vaikuta enää sinun tukeesi. Jos erillään asumisen syy on jokin muu, esimerkiksi työ tai opiskelu, kuulutte edelleen samaan ruokakuntaan ja puolisosi tulot huomioidaan tuen laskennassa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Kela-Kerttu 08 Touko 2019, 09:56
Hei Volle!

Entisen puolison tulot eivät tosiaan vaikuta asumistukeen, jos asutte erillään parisuhteen päättymisen vuoksi. Syyksi ei siis käy esim. opiskelu tai työskentely toisella paikkakunnalla. Avioeron ei tarvitse olla virallisesti voimassa vaan asumistuen voi saada jo asumuseron aikana.

Kevätterveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Vieras 09 Touko 2019, 15:47
Volle kirjoitti:Mikä sitten lasketaan eroksi? Se että avioeropaperit on vetämässä? Vai riittääkö että vuokrasopimuksessa lukee muuton syynä ero vaikka virallisesti avioero ei vielä ole astunut voimaan?

Kelan asumistuen etuusohjeessa linjaus kuuluu tällä hetkellä näin: "Avioliitto katsotaan [asumistuen kannalta] päättyneeksi silloin kun puolisot muuttavat erilleen yhteiselämän lopettamiseksi välien rikkoutumisen vuoksi."

Eli voidakseen hakea asumistukea omana ruokakuntana ei tarvitse olla avioeropapereita tehtynä eikä jätettyinä. Pääsääntöisesti osoitukseksi eri ruokakuntaan asumistuessa kuulumisesta riittää asumistuen hakijan oma ilmoitus siitä, että erillään asuminen johtuu välien rikkoontumisesta.
Vastaa