Kesätulojen vaikutus asumistukeen

Valvoja: Kela | opintotuki

Kirjoittaja Passion123 17 Touko 2019, 19:24
Hei, opiskelen korkeakoulussa ja olen kesäksi saanut keikkatöitä. En kuitenkaan tiedä vielä yhtään, miten paljon tunteja tulee olemaan kesän aikana ja koska kyseessä on keikkatyö, niiden määrä voi olla mitä vain maan ja taivaan väliltä. Olisi järkeenkäypää, että asumistuen tarkistusta silmällä pitäen tulot ilmoitettaisiin, kun palkka on tullut, mutta onko se näin? Kun ennaltahan en voi tosiaan tietää, paljonko tuloja tulee olemaan kuukausittain.
Kirjoittaja Kela | opintotuki 20 Touko 2019, 10:27
Hei

Yleistä asumistukea saavan on ilmoitettava Kelalle tulojen muutokset. Se tehdään asumistuen tarkistushakemuksella valinnalla Tulojen muutos. Monissa tilanteissa ilmoituksen voi tehdä heti, kun työsopimus on tehty, kun siinä on sovittu esimerkiksi kuukausipalkan suuruus.

Mutta kuten kirjoitat, tämä ei ole aina mahdollista. Sinun on siis tehtävä ilmoitus sen jälkeen, kun sinun on mahdollista arvioida tulojen suuruus eli keskimääräinen kuukausitulo työsuhteen ajalta. Tämä hiukan myöhässä tehtävä ilmoittaminen on mahdollista, koska jos uudet tulot muuttavat asumistuen määrää, muutosajankohta on vasta 1 tai 2 kuukauden kuluttua työsuhteen alkamisesta.

Myös kansallisen tulorekisterin käyttöönotto helpottaa asian ilmoittamista ja selvittämistä, koska Kela saa tulorekisteristä tiedon maksetuista palkoista.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa