Kesätulojen vaikutus asumistukeen

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Passion123

Kesätulojen vaikutus asumistukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Passion123 » 17 Touko 2019, 19:24

Hei, opiskelen korkeakoulussa ja olen kesäksi saanut keikkatöitä. En kuitenkaan tiedä vielä yhtään, miten paljon tunteja tulee olemaan kesän aikana ja koska kyseessä on keikkatyö, niiden määrä voi olla mitä vain maan ja taivaan väliltä. Olisi järkeenkäypää, että asumistuen tarkistusta silmällä pitäen tulot ilmoitettaisiin, kun palkka on tullut, mutta onko se näin? Kun ennaltahan en voi tosiaan tietää, paljonko tuloja tulee olemaan kuukausittain.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31834
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Kesätulojen vaikutus asumistukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 20 Touko 2019, 10:27

Hei

Yleistä asumistukea saavan on ilmoitettava Kelalle tulojen muutokset. Se tehdään asumistuen tarkistushakemuksella valinnalla Tulojen muutos. Monissa tilanteissa ilmoituksen voi tehdä heti, kun työsopimus on tehty, kun siinä on sovittu esimerkiksi kuukausipalkan suuruus.

Mutta kuten kirjoitat, tämä ei ole aina mahdollista. Sinun on siis tehtävä ilmoitus sen jälkeen, kun sinun on mahdollista arvioida tulojen suuruus eli keskimääräinen kuukausitulo työsuhteen ajalta. Tämä hiukan myöhässä tehtävä ilmoittaminen on mahdollista, koska jos uudet tulot muuttavat asumistuen määrää, muutosajankohta on vasta 1 tai 2 kuukauden kuluttua työsuhteen alkamisesta.

Myös kansallisen tulorekisterin käyttöönotto helpottaa asian ilmoittamista ja selvittämistä, koska Kela saa tulorekisteristä tiedon maksetuista palkoista.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Abi2019

Re: Kesätulojen vaikutus asumistukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Abi2019 » 22 Touko 2019, 06:30

Vähän samasta asiasta jatkokysymystä...
Kun ja jos tulot vaihtelevat kuukausittain (mahdollisesti enemmän kuin 400€, mutta ei välttämättä) niin tarkistetaanko tuki kuukausittain vai voiko ajatella että vuosittainen keskitulon seuraaminen on ok?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31834
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Kesätulojen vaikutus asumistukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 22 Touko 2019, 14:49

Hei Abi2019!

Yhden kuukauden tulojen muutos ei aina aiheuta asumistuen tarkistamista, mutta jos tulonmuutos on jatkuvaa, kannattaa silloin asumistuki tarkistuttaa. Näin välttyy mahdolliselta tuen liikamaksulta.

Asumistuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1.päivästä alkaen. Eli jos tulot muuttuvat esimerkiksi 1.5, tarkistetaan tuki 1.6 alkaen. Mutta jos tulonmuutos tapahtuu 4.5, tehdään tarkistus vasta 1.7 alkaen.

Tarkistushakemuksella selvitetään aina tarkemmin, onko asumistuen tarkistamiselle aihetta ja jos on, niin tulojen tilanne tarkastellaan taas seuraavaksi vuodeksi eteenpäin.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi