Opiskelijan omistusasunto ja yleinen asumistuki

Valvoja: Kela-Kerttu

Kirjoittaja Elina_123 07 Heinä 2015, 20:15
Moikka!

Omistan 70% asunnosta ja isäni omistaa 30%. Asun osakeasunnossa yksin ja opiskelen täysipäiväisesti. Ainut tuloni on opintotuki. Maksan asunnosta kuukausittain rahoitus- sekä hoitovastikkeet ( yli 500€, eli ylittää enimmäisasumismenot).

Asuessani omistusasunnossa, josta omistan yli puolet, en käsittääkseni voi saada opintotuen asumislisää. Voinko saada siis yleistä asumistukea? Saanko sitä maksimimäärän (0,8x411€ = 328,80€), vaikka saan samanaikaisesti opintotukea?

Kiitos jo etukäteen!
Kirjoittaja Kela-Kerttu 08 Heinä 2015, 10:44
Hei!

Sinulla oli hyvä kysymys Kela-Kertulle.

Opiskelija, joka asuu omistusasunnossa kuuluu yleisen asumistuen piiriin. Voit hakea yleistä asumistukea asiointipalvelussa. Opintoraha ei ole tuloa yleisessä asumistuessa. Opintorahan saamiseen ei vaikuta yleinen asumistuki. Yleisen asumistuen määrää voit laskea Kela.fi sivun laskurilla.

Ystävällisin terveisin Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Kela-Kerttu 01 Elo 2018, 14:26
Hei Pekka1223!

Opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin 1.8.2017 alkaen. Muuten käytännöt ovat yleisesti pysyneet samanlaisina. Tarkemmin asumistukeen voit tutusta osoitteessa:
www.kela.fi/yleinen-asumistuki

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja mikutesti 03 Maalis 2019, 11:52
Hei!

Olen harkinnut lahjoittaa lapselleni pienen metsäomaisuuden. Tällöin hänen metsäomaisuus olisi 11 % 60 hehtaarin metsämaasta. Kyseisellä paikkakunnalla metsämaan tuotto on 39,05 €/ha/vuosi. Ymmärtääkseni metsämaan tuotto on lapselleni 0,11*60*39,05 €/vuosi. Onko tällä 257,73 €:n vuotuisella tuotolla 21,48 €/kk tulovaikutus opiskelijan yleiseen asumistukeen tuloja tarkasteltaessa?

Kiitti!
Kirjoittaja Kela-Kerttu 05 Maalis 2019, 11:29
Hei sakari ja mikutesti!

sakari:
Yleistä asumistukea on mahdollista saada myös silloin, kun vuokranantaja on oma vanhempi. Mikäli vanhempi asuisi samassa asunnossa, lapsi ei voi saada omaa asumistukea vaan vanhempi ja lapsi kuuluvat samaan ruokakuntaan.

mikutesti:
Ajatuksesi metsätalouden tulon laskennasta on oikein. Verohallinto antaa vuosittain päätöksen metsän keskimääräisestä vuotuisesta tuotosta ja sieltä voi tarkistaa paikkakuntakohtaisen vuotuisen tuoton.

Mikäli lapsesi asuu yksin ja hänellä ei ole muita tuloja, ei laskemasi suuruisella metsätalouden tulolla ole vaikutusta asumistukeen. Yksinasuvalla tulojen alaraja on 719 €/kk. Kun tulot eivät ylitä rajaa, niillä ei ole vaikutusta asumistukeen. Mikäli hän ei asu yksin, voit tarkistaa tulojen alarajat eri kokoisissa ruokakunnissa sivulta www.kela.fi/tulojen-alarajat.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Kela-Kerttu 08 Huhti 2019, 10:29
Hei Ale123!

Voit hakea vuokra-asuntoon yleistä asumistukea, vaikka sinulla olisi omistusasunto. Jos omistusasunnosta tulee vuokratuloa, se huomioidaan pääomatulona yleisessä asumistuessa.

Lisää yleisestä asumistuesta ja asumistukeen vaikuttavista tuloista löydät Kela.fi sivulta: www.kela.fi/yleinen-asumistuki ja www.kela.fi/asumistukeen-vaikuttavat-tulot.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Maaria1234 14 Touko 2019, 11:35
Moikka,

Muutamme minun omistamaani omistusasuntoon kumppanini kanssa. Olemme saaneet aiemmin yhteistä yleistä asumistukea vuokra-asuntoon.

Onko meillä mahdollisuus saada yhteistä yleistä asumistukea myös omistusasuntooni? Miten tuki määräytyy, kun kumppanini maksaa osan asumisesta minulle vuokrana? Lasketaanko se silloin minulle vuokratuloksi, vaikka olemme samaa ruokakuntaa ja saamme yhteistä tukea?

Kiitos jo etukäteen :)
Vastaa