Perheellisenä opiskelemaan uutta ammattia

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Kysy opintojen riittävästä edistymisestä tai enimmäistukiajasta.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
AA1315
Viestit:1
Liittynyt: 12 Kesä 2019, 15:21

Perheellisenä opiskelemaan uutta ammattia

Lukematon viesti Kirjoittaja AA1315 » 12 Kesä 2019, 15:33

Hei,
Olen 30-vuotias, naimisissa, kahden alle kouluikäisen lapsen äiti ja asuntolainakin löytyy. Haluaisin lähteä opiskelemaan uutta alaa korkeakouluun (olen valmistunut toisen asteen koulutuksesta parikymppisenä), monien työvuosien jälkeen. Minua kuitenkin huolettaa kovasti toimeentulomme, mitä tukia tässä tilanteessa olisi mahdollista hakea ja saada? Puolisoni on täysipäiväisesti töissä ja omistamme asunnon puoliksi, ja lainaa on vielä reilusti jäljellä. Onko minulla mitään mahdollisuutta edes haaveilla opiskelusta, kun perheemme ei tule millään toimeen ainoastaan puolisoni palkalla (tässä tilanteessa perheemme tulot putoaisi puoleen nykyisestä)?

Ensimmäistä kertaa elämässä tietäisin mitä todella haluaisin työkseni tehdä ja olisi motivaatiota opiskeluun, mutta jos en saa mitään rahallista tukea tämä on käytännössä aivan mahdotonta toteuttaa.

Avatar
Vieras

Re: Perheellisenä opiskelemaan uutta ammattia

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 12 Kesä 2019, 21:48

Sinä voit saada opintotukea eli opintorahaa ja -lainaa. Ne ovat henkilökohtaisia tukia eivätkä puolisosi tulot vaikuta niihin.
Asumistukeen vaikuttavat ruokakunnan kaikkien jäsenten tulot joten jos puolisosi tulot ovat lähellekään keskipalkkaa, ette todennäköisesti saa asumistukea. Asumistuki on siis sulle ja puolisollesi yhteinen ja riippuu myös asumiskuluistanne. Myös omistusasuntoon voi saada asumistukea, ei tosin lainan lyhennykseen mutta esimerkiksi korkoihin ja hoitovastikkeeseen sitä voi saada ja omakotitalossa esimerkiksi lämmityskuluihin. Siinäpä ne tuet sitten ovat. Ja tietenkin olet varmaan älynnyt säästää opintoja varten palkastasi?

Avatar
Vieras

Re: Perheellisenä opiskelemaan uutta ammattia

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 12 Kesä 2019, 22:14

Jos sinulla on työhistoriaa, selvitä saisitko koulutusrahaston aikuiskoulutustukea. Sen suuruus lasketaan tuloistasi ja siinä ollaan opintovapaalla työstä. Sen lisäksi voi saada opintolainaa. Lue koulutusrahaston sivuilta lisää.

Avatar
Vieras

Re: Perheellisenä opiskelemaan uutta ammattia

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 13 Kesä 2019, 02:20

Aikuiskoulutustuki kannattaa tosiaan selvittää ihan ensin, jos työhistoriaa on. Mikäli et voi sitä saada, voisit selvittää onko mahdollista opiskella työttömyysetuudella. Sen saat selville te-toimistosta. Toki, jos irtisanoudut opiskelua varten niin voi olla, ettei jälkimmäinen vaihtoehto ole tällöin mahdollinen.

Ja mikäli et aiemmin ole korkeakoulussa ollut niin opintotukea todennäköisesti ainakin saisit eli opintoraha huoltajakorotuksella ja lainatakaus eli 325e + 650e / kk.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31835
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Perheellisenä opiskelemaan uutta ammattia

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 13 Kesä 2019, 14:05

Hei AA1315!

Kelan puolesta ei lisättävää edellä mainittuihin vinkkeihin tukien osalta. Aikuiskoulutustuesta löydät lisätietoa täältä: http://www.tyollisyysrahasto.fi/
Omaehtoisesta opiskelusta täältä: https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonha ... index.html
Ja mikäli nämä etuudet eivät tule kyseeseen niin sitten selvitä oikeutesi hakemalla Kelan maksamaa opintotukea.

Terveisin
Riikka | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi