Äitiyslomalla opiskelun vaikutus opintolainahyvitykseen

Valitse tämä, jos kysymyksesi ei sovi mihinkään muuhun keskustelualueeseen. Voit kysyä esimerkiksi korkoavustuksesta ja opintolainan takaisinmaksusta. Miten toimia, jos sairastut, saat lapsen tai jos intti/sivari kutsuu.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Anah

Äitiyslomalla opiskelun vaikutus opintolainahyvitykseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Anah » 11 Heinä 2019, 14:03

Hei
Olen raskaana laskettu aika on marraskuun alussa. Haluaisin opiskella hieman jaksamisen mukaan, en päätoimisesti, äitiysloman aikana. Olen aloittanut opinnot yliopistossa 2018 syksyllä. Luin että äitiysloma on hyväksyttävä syy saada lykkäystä määräaikaan joka on 6v yliopisto opinnoille saadakseni opintolainahyvityksen valmistuttuani. Miten paljon voin äitiyslomalla opiskella ilman että se lasketaan mukaan tuohon 6v? En kuitenkaan opiskelisi päätoimisesti ja kerryttäisi todellakaan 20op lukuvuodessa, jolloin tuntuisi epäreilulta, että äitiyslomalla tehdyt satunnaiset kurssit laskettaisiin mukaan tuohon 6vuoden määräaikaan.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28971
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Äitiyslomalla opiskelun vaikutus opintolainahyvitykseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 12 Heinä 2019, 09:55

Hei Anah!

Hyvityksen määräaika on tosiaan tuo 6 vuotta. Seurantavaiheessa tuo äitiysloman aikainen aika huomioidaan siihen myös mukaan ja jos et ole valmistunut tuossa 6 vuodessa, niin voit siinä vaiheessa antaa selvityksen sille, miksi opinnot ovat viivästyneet.

Kuten olitkin jo selvittänyt, niin äitiys- ja vanhempainraha on hyväksyttävä syy sille, että tuota kuuden vuoden aikaa voidaan pidentää.

Voit siis opiskella haluamasi määrän äitiyslomalla.

Toivottavasti tämä selkeytti tilannetta.

Pystyt tarkistamaan miten määräajan pidennys toimii käytännössä esimerkiksi opintolainahyvityksen laskurilla:
https://www.kela.fi/laskurit#opiskelij-1

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi