isyysvapaan vaikutus opintotukeen

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja yksityiset oppilaitokset. Opintoraha ja opintolaina. Minkä ikäisenä voit saada tukea? Milloin vanhempien tulot vaikuttavat ja miten?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
jesse88

isyysvapaan vaikutus opintotukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja jesse88 » 13 Heinä 2019, 14:28

Hei Kerttu!

Opiskelen ammattikoulussa ja minusta on tulossa isä. Olen täysi-ikäinen ja asun lapsen äidin kanssa yhdessä. Saan opintotukea ja lapsen laskettu aika on 19.10.2019. Tarkoituksena on hakea lapsen synnyttyä 18 päivää isyyslomaa äitiysrahakaudella. Sillä ajalla en opiskele, vaan hoidan lasta kotona äidin kanssa. Miten tämä vaikuttaa opintotukeen? Saako vajaalta kuukaudelta opintotukea? Jos voi saada, paljonko? Kannattaako jossain tilanteessa hakea lyhemmäksi ajaksi isyysrahaa, että saisi kokonaisen opintotukikuukauden? Entä kannattaako jossain tilanteessa aloittaa isyysloma vasta joitain päiviä myöhemmin, että saisi kokonaisen kuukauden opintotukea? Vaikuttaako isyysloman pitäminen opintojen keskellä opintolainan määrään?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28971
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: isyysvapaan vaikutus opintotukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 15 Heinä 2019, 09:42

Hei!

Tukioikeus riippuu siitä, miten opintojen keskeytyminen ajoittuu.

Jos opinnot keskeytyvät (isyysloman takia)
-ennen kuukauden 18. päivää, et voi saada opintotukea kyseiseltä kuukaudelta
-kuukauden 18.-31. päivä, voit saada vielä kyseisen kuukauden opintotuen

Jos opinnot jatkuvat keskeytymisen jälkeen siten, että
-kuukaudelle tulee vähintään 18 opiskeluaikaan kuuluvaa päivää, voit saada tuen uudelleen kyseisen kuukauden alusta alkaen (esim. marraskuussa opinnot jatkuvat 1.-13.11.)
-kuukaudelle ei tule vähintään 18 opiskeluaikaan kuuluvaa päivää, voit saada tuen uudelleen vasta seuraavan kuukauden alusta alkaen (esim. marraskuussa opinnot jatkuvat 14.-30.11.)

Isyysrahan saamisella sinällään ei ole merkitystä opintotuen näkökulmasta vaan sillä, mille ajalle keskeytät opintosi.

Jos et saa joltain kuukaudelta opintorahaa, et voi myöskään saada kyseiseltä kuukaudelta opintolainan valtiontakausta. Jos olet kuitenkin ehtinyt jo hakea kyseisen lainaerän pankista, sitä ei peruta sinulta.

Ystävällisin terveisin Reeta | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi