Isyysvapaa perhetilanteen muuttuessa sateenkaariperheessä

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Vieras

Isyysvapaa perhetilanteen muuttuessa sateenkaariperheessä

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 13 Elo 2019, 23:52

Hei,

Olemme avoliitossa elävä naispari, jolle kesällä syntyi lapsi. Olen lapsen bio-äiti, ja paperilla ainoa huoltaja. Avopuolisoni ei ole lapsen juridinen vanhempi eikä virallinen (oheis)huoltaja, mutta ymmärryksemme mukaan hänellä olisi oikeus isyysvapaaseen sillä perusteella että on synnyttäneen avopuoliso, eikö vain?

Vanhempainvapaani aikana perhetilanne tulee muuttumaan, sillä eron myötä hän muuttaa pois. Miten siinä tapauksessa käy vanhempainvapaakauden jälkeisille isyysvapaapäiville? Voiko hän käyttää niitä, vaikka asuu toisaalla? Vai siirtyvätkö jäljellä olevat päivät käytettäväkseni vanhempainvapaakauden päätteeksi?

Äitiysvapaani on alkanut huhtikuun alun jälkeen.

Vastauksesta kiittäen,
Taimi perheineen

Avatar
Vieras

Re: Isyysvapaa perhetilanteen muuttuessa sateenkaariperheessä

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Elo 2019, 10:41

Tarkennettakoon vielä, että raskaus on alkanut luovutetuilla siittiöillä tehdyillä hedelmöityshoidoilla. Näin ollen ei ole olemassa henkilöä, jonka isyys olisi mahdollista vahvistaa. Myöskään uusi äitiyslaki ei päde kohdallamme, joten äitiyden tunnustaminen ei ole mahdollista.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30138
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysvapaa perhetilanteen muuttuessa sateenkaariperheessä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 20 Elo 2019, 11:11

Hei!

Lapsen äidin naispuolisella avopuolisolla on oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin lapsen äidin miespuolisella avio- tai avopuolisolla.

Äidin puolisolla voi olla oikeus isyysrahaan, vaikka äiti ja puoliso eivät enää elä yhteisessä taloudessa avoliitossa. Eli kun lapsen biologinen äiti ja hänen avopuolisonsa ovat eronneet. Isyysrahan edellytyksenä on tällöin, että puoliso vastaa lapsen hoidosta. Puolison ei tarvitse asua lapsen kanssa, mutta hänen on hoidettava lasta esim. päivisin.

Äidillä voi olla oikeus vanhempainrahakauden pidentämiseen, jos ei ole olemassa henkilöä, jolla olisi mahdollisuus saada isyysrahaa. Äidin vanhempainrahakautta voidaan hänen hakemuksestaan pidentää yleensä, jos lapsella ei ole vahvistettua isää eikä äiti ole avio- tai avoliitossa vanhempainrahakauden päättyessä. Jos kuitenkin äidin entinen puoliso vastaa lapsen hoitamisesta, entisellä puolisolla on oikeus isyysrahaan. Tällöin äidillä ei ole oikeutta vanhempainrahakauden pidennykseen. Tilannetta tarkastellaan vanhempainrahakauden päättymishetkellä.

Äidin vanhempainpäivärahakauden pidennys toteutuu lisäämällä vanhempainrahapäiviä 54 arkipäivällä. Kuitenkin, jos isyysrahaan oikeutetulle henkilölle on jo maksettu isyysrahaa, äidillä on oikeus ylimääräisiin vanhempainrahapäiviin vain siltä osin kuin isyysrahapäiviä olisi jäljellä.

Terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi