Paluumuutto Suomeen Saksasta sairaana

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
reipas_ja_rohkea
Viestit:2
Liittynyt: 05 Syys 2019, 21:14

Paluumuutto Suomeen Saksasta sairaana

Lukematon viesti Kirjoittaja reipas_ja_rohkea » 08 Syys 2019, 14:04

Hei!
Miten toimia tilanteessa, jossa 6v Saksassa työskentelyn jälkeen on sairastunut, irtisanoutuu ja palaa Suomeen (sairaana tai (jos sairaus tällä välin paranee) työttömäksi työnhakijaksi)?
Jos sairaus jatkuu Suomessa, ja asian todistaa Suomessa suomalainen lääkäri, onko oikeutta sairaspäivärahaan Saksan EU työtulojen perusteella? Mitä lomakkeita tai todistuksia tarvitaan? Näiden Saksassa vietetyn 6 vuoden aikana on tietenkin poistunut jo Kelan piiristä.
Jos Suomeen palatessaon tervehtynyt ja hakeutuu työttömäksi työnhakijaksi, onko mitään oikeutta työttömyyskorvauksiin, mikäli ei heti onnistu löytämään töitä? Mitä lomakkeita tai todistuksia tarvitaan?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:599
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Paluumuutto Suomeen Saksasta sairaana

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 09 Syys 2019, 14:31

Hei reipas_ja_rohkea!

Lähtömaa maksaa yleensä sairauspäivärahan maksukauden loppuun, kun muuttaa toiseen EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin. Jos työkyvyttömyys jatkuu Suomessa, tulee jatkoa hakea ensisijaisesti Saksasta. Jos Saksa ei enää myöntäisi jatkoa sairauspäivärahaan, voi sitä hakea Suomesta. Tällöin Kela tarvitsee todistuksen siitä, kuinka monta päivää sairauspäivärahaa on maksettu Saksasta. Päivärahaetuus voi joissain poikkeustilanteissa määräytyä toisen EU- tai ETA-maan tai Sveitsin työtulojen mukaan. Työtuloista voi toimittaa sairauspäivärahahakemuksen liitteeksi selvityksen, kuten palkkalaskelmat.

Jos Suomeen muutettaessa on työkykyinen, voi ilmoittautua TE-palveluille työttömäksi työnhakijaksi ja hakea työttömyysetuutta Kelasta. Jos hakee peruspäivärahaa, voidaan EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä tehty työ laskea mukaan työssäoloehtoon Suomessa. Hyväksyminen edellyttää, että olet työskennellyt Suomessa vähintään 4 viikon ajan ulkomaan työskentelykausien jälkeen. Tällöin sinun tulee pyytää U1-todistus Saksan työttömyysturvaviranomaiselta. U1-todistuksella todennetaan ulkomaan työskentelykaudet.

TE-palvelut saattavat asettaa karenssiajan työttömyysetuuteen irtisanoutumisesta johtuen. Voit ottaa TE-palveluihin yhteyttä, jos haluat lisätietoa mahdollisesta karenssista.

Hakiessasi Kelalta etuutta, täytä myös ilmoitus Suomeen paluusta asiointipalvelussasi tai lähetä liitelomake Y77.

Ystävällisin terveisin
Sanna | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi