Tulot toiminimellä ja tuet

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Naninina

Tulot toiminimellä ja tuet

Lukematon viesti Kirjoittaja Naninina » 14 Syys 2019, 08:24

Olisin mahdollisesti saamassa työn, joka pitäisi tehdä toiminimellä. Työ olisi silti vain noin 10h/vko, eli kuukausitulotkin pysyisivät suhteellisen matalina. Vaikuttaako omalla toiminimellä työskentely asumis- ja opintotukeen erilailla, kuin jonkun palkkalistoilla työskenteleminen?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32324
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Tulot toiminimellä ja tuet

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 17 Syys 2019, 10:00

Hei Naninina!

Opintotuessa tulona huomioidaan veronalaiset ansio- ja pääomatulosi yritystoiminnasta. Tulot vaikuttavat kuten veronalaiset palkkatulotkin. Sinun tulee seurata että tulosi eivät ylitä opintotuen vuositulorajoja. Opintotuessa tuloja valvotaan vasta kun tiedot saadaan Verohallinnolta.

Yleisessä asumistuessa tulojen huomiointi tapahtua eri tavalla, koska tulot vaikuttavat jo heti tukea myönnettäessä. Jos olet velvollinen ottamaan YEL-vakuutuksen, asumistuessa tulona huomioidaan YEL-työtulo. Mikäli tulot ovat niin pienet, että et ole vakuuttamisvelvollinen, asumistuessa tulona voidaan arvioida starttirahan määrä, vähimmäistulo tai oman arvion mukainen tulo.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi