Lukiolaisen tuet ja opintolainan takaus

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja yksityiset oppilaitokset. Opintoraha ja opintolaina. Minkä ikäisenä voit saada tukea? Milloin vanhempien tulot vaikuttavat ja miten?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
rosa04
Viestit:1
Liittynyt: 08 Loka 2019, 12:22

Lukiolaisen tuet ja opintolainan takaus

Lukematon viesti Kirjoittaja rosa04 » 08 Loka 2019, 12:27

Hei!
Kysyn tyttäreni puolesta joka on lähdössä lukioon toiselle paikkakunnalle ja tulee asumaan vuokra-asunnossa. Ilmeisesti hän saa opintotukea vasta täyttäessään 17 vuotta?
Mitä tukia asumiseen on saatavilla 16-19 vuotiaana? Asia on nettisivuilla ilmaistu epäselvästi.

Entä miten toimii opintolainan takaus? Kun se on mahdollista saada niin miten pitkäksi aikaa opintolainaa on mahdollista saada, riittääkö lukioajan lisäksi korkeakouluopiskeluun?

Kiitos!

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33853
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Lukiolaisen tuet ja opintolainan takaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 09 Loka 2019, 08:36

Hei rosa04!

Itsenäisesti asuva alle 17-vuotias opiskelija ei saa opintorahaa sillä perusteella, että hänestä maksetaan lapsilisää. Opintolainan valtiontakaus mahdollinen, jos vanhempien vuositulot ovat alle 64 400 euroa. Opintolainantakaus on mahdollista saada korkeakouluopintoihin myöhemmin sille ajalle, kun tulee opintotukioikeus. Nyt mahdollisesti nostetut opintolainat eivät siis vähennä korkeakouluun myönnettäviä tukikuukausia.

Lukiokoulutusta suorittava nuori voi saada opintorahan oppimateriaalilisää, jos hänen vanhempiensa yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Oppimateriaalilisä on 46,80 e/kk ja sitä haetaan opintotukihakemuksella.

Alaikäinen voi hakea yleistä asumistukea, jos hänellä on omia tuloja. Riittävänä tulona voidaan huomioida opintotuen opintoraha, oppimateriaalilisä tai opintolainan valtiontakaus, opintolainan nostoa ei kuitenkaan edellytetä.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi