Ledighet

Kan man ta up pappaledigheten i kortare perioder? Går det att studera medan man är pappaledig? Ställ frågor om föräldraledigheterna för pappan.

Valvoja: FPA | barnfamiljer

Avatar
halvsvensk

Ledighet

Lukematon viesti Kirjoittaja halvsvensk » 09 Loka 2019, 23:51

Jag bor i Sverige med min sambo och vi skall få barn. Hon arbetar i Sverige och och följer det svenska systemet angående föräldraledighet osv och jag är socialförsäkrad i Finland eftersom jag arbetar under finsk flagg (finskt fartyg). Hur många dagar har jag rätt att få vara pappa ledig? Och då jag följer det finska systemet kan de ju inte ha någon skillnad ifall vi båda är hemma tillika under en tid?

Avatar
FPA | barnfamiljer
Viestit:644
Liittynyt: 14 Joulu 2015, 12:53

Re: Ledighet

Lukematon viesti Kirjoittaja FPA | barnfamiljer » 10 Loka 2019, 14:57

Hej halvsvensk!

Tack för din fråga.

Eftersom du omfattas av det finländska socialskyddssystemet kan du ansöka om faderskapspenning från Finland och då följer man också reglerna enligt det finländska systemet gällande tidpunkten för faderskapsledigheten.

Faderskapsledigheten är högst 54 vardagar, av vilka du kan använda högst 18 vardagar uppdelade i högst 4 perioder under moderskaps- och föräldradagpenningperioden. Återstående faderskapspenningdagar kan tas ut efter föräldrapenningperiodens slut i högst två perioder innan barnet fyller två år.

Eftersom din sambo inte får föräldradagpenning enligt det finländska systemet, kan man i ert fall tillämpa en s.k. kalkylerad föräldradagpenningperiod utgående från barnets födelse när du ansöker om faderskapspenning.

Du kan läsa mera om faderskapspenningen och tidpunkten för faderskapsledigheten här: https://www.kela.fi/web/sv/faderskapspenning

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA barnfamiljer
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst