Muutto kesken lukukauden

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja yksityiset oppilaitokset. Opintoraha ja opintolaina. Minkä ikäisenä voit saada tukea? Milloin vanhempien tulot vaikuttavat ja miten?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
lauraaaaa02

Muutto kesken lukukauden

Lukematon viesti Kirjoittaja lauraaaaa02 » 10 Marras 2019, 00:01

Täytän 30.4 18-vuotta, ja meinasin muuttaa omilleni toukokuun alussa. Paljonko saan nostettua opintolainaa, ja olenko oikeutettu muihin tukiin? Saako sen lainan plus muut tuet heti 1.5?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31525
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Muutto kesken lukukauden

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 11 Marras 2019, 11:13

Hei, tilanteesi on siis sellainen, että et ole vielä vanhempien luona asuessasi oikeutettu ollenkaan opintotukeen. Opintolaina on osa opintotukea ja se voidaan myöntää sen kuukauden alusta alkaen, jolloin olet oikeutettu siihen. Voit siis saada opintolainan ja muun opintotuen 1.5 alkaen, jos muutat heti toukokuun alussa asumaan itsenäisesti. Sinun kannattaa käyttää opintotuen laskuria tuen määrän laskemiseksi https://www.kela.fi/laskurit#opiskelij-1.

Asumisen tukimuoto on yleinen asumistuki. Asumistuen hakemiseen kannattaa tutustua jo hyvissä ajoin etukäteen https://www.kela.fi/yleinen-asumistuki.

Sinun kannattaa hakea opinto- ja asumistukea mahdollisimman hyvissä ajoin. Kela myöntää sinulle opintolainan valtiontakauksen, mutta varsinainen opintolaina haetaan pankista, jonka itse valitset itse. Pankki myös päättää opintolainan myöntämisestä sinulle. Sinun kannattaa olla pankkiin yhteydessä myös hyvissä ajoin.

Ystävällisin terveisin
Eeva-Maria | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi