Voiko isä jäädä ensin kotiin?

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Tuleva vanhempi
Viestit:1
Liittynyt: 10 Marras 2019, 20:08

Voiko isä jäädä ensin kotiin?

Lukematon viesti Kirjoittaja Tuleva vanhempi » 10 Marras 2019, 20:19

Haluaisimme pitää miehen kanssa vapaat lapsen synnyttyä siten, että itse pääsisin mahdollisimman pian takaisin töihin synnytyksen jälkeen (fyysisen kunnon niin salliessa) ja mies voisi hoitaa lasta ensimmäiset kuusi kuukautta. Tämän jälkeen jäisin itse vielä kuudeksi kuukaudeksi kotiin isän palatessa töihin. Vapaat jakautuisivat siis näin: ensimmäiset 18 päivää molemmat vanhemmat kotona, isä kotona päivät 19-180, äiti kotona päivät 181-360. Onko tämä mahdollista ja jos, niin miten vapaat olisi haettava?

Avatar
Vieras

Re: Voiko isä jäädä ensin kotiin?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 10 Marras 2019, 21:22

Isä ei voi pitää sinun äitiysrahakauttasi, mutta voit mennä töihin äitiysrahakaudella, saat silloin äitiysrahan vähimmäismääräisenä. Isä ei kuitenkaan saa sen ensimmäisen 4kk aikana muuta tukea kuin sen 18pv ajalta minkä voitte olla kotona samaan aikaan.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29370
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Voiko isä jäädä ensin kotiin?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 12 Marras 2019, 08:54

Hei Tuleva vanhempi!

Asia on kuten nimimerkki 'Vieras' on edellä vastannut, eli äidin äitiysrahakautta ei ole mahdollista siirtää isän käytettäväksi. Äitiysrahakauden aikana äiti voi kyllä halutessaan työskennellä, mutta työskentelypäiviltä äitiysraha maksetaan vähimmäismääräisenä (27,86 e/pv). Työskentely sunnuntaina tai arkipyhinä ei vaikuta äitiysrahaan.

Äitiysrahaa maksetaan 105 arkipäivältä eli noin 4 kuukautta. Sen jälkeen maksetaan vanhempainrahaa 158 arkipäivää eli noin puoli vuotta. Lapsi on noin 9 kuukautta, kun vanhempainraha päättyy. Vanhempainraha on mahdollista jakaa vanhempien kesken niin, että kumpikin voi pitää sitä enintään kaksi jaksoa.
www.kela.fi/vanhempainraha

Isällä on oikeus isyysrahaan 54 arkipäivän ajalta, joista enintään 18 arkipäivää hän voi olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa tämän äitiysvapaan aikana. Loput isyysrahapäivät on mahdollista pitää vanhempainrahakauden päätyttyä viimeistään siihen mennessä, kun lapsi täyttää 2 vuotta.
www.kela.fi/isyysraha

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi