Opintojen loppuun saattaminen

Kuinka haen toimeentulotukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Miten tulot vaikuttavat? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele toimeentulotuen hakemisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Opiskelija_Ihminen

Opintojen loppuun saattaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Opiskelija_Ihminen » 24 Marras 2019, 19:31

Hei,

Olen opiskelija, joka suorittaa ammattikorkeakoulututkintoa. Terveydellisistä syistä johtuen en pystynyt valmistumaan tavoiteajassa ja minulle myönnettiin tukiajan pidennys 9 kk:n ajalle. Eli maksimiajalle, jota tukiajan pidennystä voidaan myöntää. Minulta loppui nyt kokonaan opintotukikuukaudet, enkä täten voi hakea enää opintolainaa. Oletin, että pystyisin nyt samanaikaisesti käymään töissä, joten en hakenut opintolainaa aikaisemmin. Terveydellisistä syistä johtuen en pysty kuitenkaan vielä samanaikaisesti käymään töissä opintojeni ohella.
Saan tällä hetkellä yleistä asumislisää, eikä muita tuloja tai säästöjä ole.

Voinko saada toimeentulotukea, jotta voin suorittaa opintoni loppuun?
Entä miten pitkältä ajalta Kela pyytää toimittamaan tiliotteen?

Kiitos vastauksestanne!

Avatar
Vieras

Re: Opintojen loppuun saattaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 24 Marras 2019, 20:10

Toimeentulotukea ei myönnetä opiskelujen rahoittamiseen.

Avatar
zzzzzzz

Re: Opintojen loppuun saattaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja zzzzzzz » 24 Marras 2019, 20:32

Hae toimeentulotukea elämiseen, älä opiskeluun.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13233
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Opintojen loppuun saattaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 26 Marras 2019, 08:59

Hei Opiskelija_Ihminen!

Jos sinulla ei opintojen pitkittyessä ole oikeutta ensisijaisiin tukiin, kuten opintotukeen, aikuiskoulutustukeen, kuntoutusrahaan tai työttömyysturvaan, voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea. Sinun on selvitettävä Kelalle, missä ajassa voit suorittaa tutkinnon loppuun. Kohtuullisena aikana pidetään yleensä joitain kuukausia, enintään yhtä vuotta. Lisätietoja: www.kela.fi/toimeentulotuki-opiskelijat.

Ennakkopäätöksiä emme kuitenkaan voi antaa, vaan asia ratkaistaan hakemuksesi perusteella. Ensimmäisen hakemuksen liitteeksi tulee toimittaa 2kk:n tiliotteet kaikilta käytössäsi olevilta tileiltä. Täältä voit tarkistaa muut liitteet, mitä tarvitsemme ensimmäiseen hakemukseen.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Opintojen loppuun saattaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 27 Marras 2019, 15:32

Hei! Yleisellä tasolla kysyttynä, jos työtön työnhakija alkaa opiskella päättääkseen piirua vaille valmiit opinnot (joita te-toimisto ei puolla -> ei oikeutta työttömyysturvaan koska "päätoiminen opiskelija")

niin onko lyhyehköksi aikaa oikeus toimeentulotukeen ja millä edellytyksin? Opintoetuuksia ei ole käytössä.

Avatar
Vieras

Re: Opintojen loppuun saattaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 27 Marras 2019, 15:36

On syytä kuitenkin huomata ja muistaa, kuten Kelan vastauksesta näemme, he tietoisesti välttävät aihetta mitä tapahtuu kun Kelan päättämä "kohtuullinen aika opintojen suorittamiseen" tulee täyteen.
Tämä nimittäin mikäli laki toimeentulotuesta ei viimekuukausien aikana ole muuttunut, päätyy (ainakin niiden kohtien joihin Kela viittaa käsitellessään asiaa) perusteella hyvin yksiselitteisesti ja selkosanaisesti antamaan Kelalle mahdollisuuden tuen alentamiseen tai lopettamiseen vain hyvin erityisissä tapauksissa, joista niistäkin useimmat koskevat "henkilön rankaisua mikäli tietyissä erityistilanteissa hän lopettaa opintonsa".

Tämä koska toimeentulotuki viimessijaisena tukena on laissa kirjoitettu olemaan se tuki joka viimeistään varmasti takaa toimeentulon ja antaa mahdollisuuden toimeentulotuen perusosan alentamiseen vain tietyissä ja selkeästi listatuissa tapauksissa. Opiskelijana oleminen (mikäli on kyvykäs ja valmis ottamaan työtä vastaan) ei näinollen anna Kelalle lain mukaista oikeutta puuttua toimeentulotuen maksamiseen.
Vaikuttaa toki siltä että Kelan perustoimeentulon käsittely on kenties ainakin viimeisen vuoden ajan koittanut lainvastaisesti mitä ihmeellisimmillä itseään vastaan perustelevilla logiikoilla moista yrittää.

Suosittelen lukemaan lain toimeentulotuesta, kyseessä on hyvin selkosanaiseen ja lyhyeen muotoon kirjoitettu parin sivun teksti jonka löytää melko helposti finlexistä.

Avatar
Vieras

Re: Opintojen loppuun saattaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 27 Marras 2019, 15:39

Sikäli kun yrittää turvata toimeentulonsa muilla (tai myös muilla lähteillä kokonaan muulla turvaamisen epäonnistuessa), toimeentulotukeen vaikuttaisi lain mukaan olevan oikeus opiskelijana kunnes toimeentulo turvautuu muulla, riippumatta opintojen kestosta.

Tämä siis kunhan hakee töitä, on ilmoittautunut työnhakijaksi ja järjestää opintonsa niin että on kykenevä työskentelemään niiden ohella mahdollisen työn löytyessä.

Kelalla tuntuu olevan epämääräisyyttä tän tiedostamisessa sisäisesti eri osastojen välillä.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13233
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Opintojen loppuun saattaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 28 Marras 2019, 15:56

Hei!

Voit toki hakea toimeentulotukea ja merkitä hakemukseen arvioitu valmistumisaika sekä muutenkin tarkemmin tilannettasi. Asia katsotaan sitten hakemuksesi ja selvityksien perusteella.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi