Eläkeläiset muuttaneet Suomeen

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Matti_koo
Viestit:1
Liittynyt: 27 Marras 2019, 10:10

Eläkeläiset muuttaneet Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Matti_koo » 27 Marras 2019, 10:23

Ovatko 77-vuotias ja 79-vuotiaat suomalaiset paluumuuttajat (mies ja nainen) oikeutettuja ruotsin että suomen eläkkeisiin? Henkilöt ovat työskennelleet Suomessa 60-luvulla pankissa ja tehtaalla. Huonon työtilanteen vuoksi he muuttivat Ruotsiin. Pariskunta teki 30-vuoden työuran ruotsissa. Minkälaisiin sosiaalivakuutusetuuksiin ja sosiaalipalveluihin heillä on oikeus täällä suomessa?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:825
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Eläkeläiset muuttaneet Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 29 Marras 2019, 09:29

Hei nimim. Matti_koo!

Suomen työeläke ja kansaneläke käsitellään aina hakemuksen perusteella, joten ohjaan täyttämään ja toimittamaan Kelalle lomakkeet EtkKela7001 (Hakemus - Vanhuuseläke) ja ETK/Kela 7110 (Asuminen ja työnteko ulkomailla - Liite U). Nämä lomakkeet voi tulostaa Kelan verkkosivulta tai voimme myös postittaa lomakkeet pyynnöstä kotiin. Tässä tapauksessa olkaa yhteydessä asiakaspalveluumme numeroon, joka löytyy täältä (kansainväliset tilanteet). Samalla hakemuslomakkeella voi ilmoittaa hakevansa Suomen työ- ja kansaneläkkeen, sekä myös ulkomaan eläkkeen (lomakkeen kohdat 3 - 5). Kela välittää hakemuksen asiakkaan puolesta liitteineen Suomessa työeläkelaitokselle ja Ruotsin eläkkeen kohdalla vastaavalle ulkomaan eläkelaitokselle käsiteltäväksi. Kela käsittelee puolestaan kansaneläke-asian. Etukäteisiä ratkaisuja ei etuuksista voida antaa ennen kuin käsittely on ohi. Asiakkaalle lähetetään kirjeitse eläkepäätös käsittelyn valmistuttua.
Lisää tietoa eläkkeisiin ja eläkeläisten sosiaaliturvaetuuksiin liittyen voi lukea verkkosivultamme https://www.kela.fi/elakelaiset.

Suomeen muuttoon liittyen löytyy tietoa verkkosivulta https://www.kela.fi/sosiaaliturvaan-kuu ... ta-suomeen. Liitän tämän tiedon mukaan siltä varalta, että muutto Suomeen ei ole vielä tapahtunut ja oikeus Suomen sosiaaliturvaan ja sairausvakuutukseen tulisi ensin vielä selvittää Kelan toimesta. Muiden esim. kunnallisten sosiaalipalveluiden osalta ohjaan tutustumaan kunnan omaan verkkosivuun tai soittamaan kunnan asiakaspalvelunumeroon.


Ystävällisin terveisin,

Mia | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi