Mistä haen eläkettäni?

Milloin voin jäädä eläkkeelle? Miten haen eläkettä?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
poutsku2
Viestit:1
Liittynyt: 29 Marras 2019, 17:03

Mistä haen eläkettäni?

Lukematon viesti Kirjoittaja poutsku2 » 29 Marras 2019, 17:56

Aikaisemmin yhdessä Kelan toimistossa sain kuulla,että työeläkettäni haen eläkevakuutusyhtiöstä. Ja Kelasta vain Suomen ulkopuolelta saatavaa eläkettäni. Tänään toisessa Kelan toimistossa sanottiin,että voin hakea molempia eläkkeitäni Kelasta. Kumpi on oikeassa?

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6179
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Mistä haen eläkettäni?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 02 Joulu 2019, 10:30

Hei poutsku2!

Voit hakea kansaneläkettä, työeläkettä ja ulkomailta maksettavaa eläkettä yhdellä hakemuslomakkeella. Jos toimitat hakemuksen Kelaan, se lähetetään Kelasta työeläkelaitokseesi sekä ulkomaan eläkelaitokseesi.

Ohjeita vanhuuseläkkeen hakemiseen:
www.kela.fi/vanhuuselake-nain-haet

Ohjeita työkyvyttömyyseläkkeen hakemiseen:
www.kela.fi/tyokyvyttomyyselake-ja-kuntoutustuki

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Maalis2020

Re: Mistä haen eläkettäni?

Lukematon viesti Kirjoittaja Maalis2020 » 02 Tammi 2020, 13:17

Hei! Hain työkyvyttömyyseläkettä työeläkeyhtiöstäni ja se myönnettiin. Epähuomiossa jätin samalla hakematta Kelalta kansaneläkettä työkyvyttömyyseläkkeeni jatkoksi. Pitääkö nyt lähettää uusi hakemus Kelalle (löysin vain tulostettavan pdf-hakemuksen) vai voiko Ilmarinen lähettää suoraan Kelalle oman päätöksensä?

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6179
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Mistä haen eläkettäni?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 03 Tammi 2020, 11:30

Hei Maalis2020!

Jos työeläkkeesi on määrältään pieni, voit saada lisäksi kansaneläkettä. Kansaneläkkeenä maksettavaa työkyvyttömyyseläkettä ei voi hakea sähköisesti. Tässä tilanteessa sinun kannattaa ottaa yhteyttä Kelaan henkilökohtaisesti, niin voimme selvittää, onko työeläkeyhtiösi välittänyt eläkehakemuksesi myös Kelan käsiteltäväksi.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
hajituselikis

Re: Mistä haen eläkettäni?

Lukematon viesti Kirjoittaja hajituselikis » 03 Helmi 2020, 11:24

"Työkyvyttömyyseläkkeen maksajat tuskin haluaisivat, että jokainen lieväänkin sairauteen sairastunut voisi halutessaan siirtyä eläkkeelle. Esimerkiksi jos kaikki krooniseen nuhaan sairastuneet voisivat jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle, tulisi sellainen kaikille kalliiksi. Eikä se olisi edes tarpeellista. Eläkejärjestelmän toimivuuden kannalta on siis vedettävä raja lievien ja vakavien sairauksien välille."

"Jos sairauden oireet eivät taltu eikä potilas voi palata työelämään, hän hakee hoitavan lääkärin kirjoittamalla lausunnolla työkyvyttömyyseläkettä. Tässä kohdassa mukaan otetaan toinenkin lääkäri – vakuutuslääkäri."

"Vakuutuslääkäri työskentelee eläkeyhtiössä. Vastuu ja valta ovat erottamaton pari: eläkeyhtiön on maksettava sairauden vakavuuteen perustuen työkyvyttömyyseläke ja tehtävä ratkaisu maksamisesta mahdollisimman tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti lääketieteellisiin seikkoihin nojautuen. Suomalaisessa sosiaaliturvajärjestelmässä sairausperusteisten etuuksien kohdalla on ajateltu, että lääketiede on objektiivinen ja tasapuolisin mitta. Vaikka eläkeyhtiön hylkäävät päätökset voi viedä ratkaistavaksi eläkeyhtiön yläpuolelle valitusasteisiin, nojaa järjestelmä kuitenkin vahvasti eläkeyhtiön vakuutuslääkäreiden luotettavuuteen."

Et saa eläkettä, jos et menetä päätäsi...