Vanhempainraha maahanmuuttajalle

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
ivarad
Viestit:5
Liittynyt: 07 Loka 2019, 10:41

Vanhempainraha maahanmuuttajalle

Lukematon viesti Kirjoittaja ivarad » 29 Marras 2019, 17:04

Hei, minun vaimoni oli muuttanut Suomeen raskaana, ja lapset syntyivät jo Suomessa. Koska vaimoni ei ollut työskennellyt Suomessa, hän ei hakenut äitiysrahaa. Nyt, kun lapset (kaksoset) ovat noin 5 kk vanha, uusi kysymys tulee: voiko hän hakea vanhempainrahaa?

Eli meillä on kaksi kysymystä.
1. Onko se mahdollista vaimolle hakea vanhempainrahaa, jos hän ei työskennellyt Suomessa ennen lasten syntymää? Millä hakemuksella se haetaan, onko se SV9?
2. Hakuaika on viimeistään 1 kuukautta ennen vanhempainrahakauden alkamista. Tarkoittaako se siitä, että, jos se olisi mahdollista hakea tukea, se aloita vain kuukauden kuuluta? Eli jos haemme kun lapset ovat 5 kk ikäisiä, se aloitta kun he ovat 6 kk?

Kiitos vastauksista

Ivan

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:802
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Vanhempainraha maahanmuuttajalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 02 Joulu 2019, 14:31

Hei Ivan!

Vanhempainrahan saaminen edellyttää, että on asunut ja ollut Suomessa sairausvakuutettu ja kuulunut Suomen sosiaaliturvan piiriin vähintään 180 päivää välittömästi ennen lapsen laskettua synnytysaikaa. Jos tulee toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä ja lapsi syntyy lyhyen ajan kuluttua Suomeen muutostasi, 180 päivään voidaan laskea myös toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä kertyneet sairausvakuutuskaudet. Etuuden suuruus määräytyy yleensä Suomessa ansaittujen tulojen mukaan. Henkilö, jolla ei ole ansiotuloja Suomessa, saa päivärahan yleensä minimipäivärahan suuruisena. Vanhempainrahan maksaminen edellyttää, että Kelaan toimitetaan todistus jälkitarkastuksen suorittamisesta. Jälkitarkastuksessa tulee käydä 5 – 12 viikkoa synnytyksen jälkeen. Vanhempainrahaa on haettava viimeistään kuukautta ennen sitä päivää, josta alkaen sitä halutaan saada. Oikeus vanhempainrahaan alkaa välittömästi äitiysrahakauden päätyttyä. Vanhempainrahaa maksetaan yhden lapsen syntymän perusteella enintään 158 arkipäivältä välittömästi äitiysrahakauden päättymisen jälkeen. Kun perheeseen syntyy kaksoset voi vanhempainrahakauteen yleensä saada pidennyksen. Etuus haetaan lomakkeella SV 9. Kela ratkaisee etuusasian hakemuksen perusteella eikä etukäteisiä päätöksiä voida antaa.
Lisää tietoa etuuksiin liittyen löytyy verkkosivultamme https://www.kela.fi/perhe-etuudet-kansa ... ilanteissa. Myös asiakaspalveluumme voi tarvittaessa olla yhteydessä.

Ystävällisin terveisin,

Mia | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi