NY yrittäjyyden palkka ja Opintotuki

Kuinka paljon opiskelijalla voi olla muita tuloja? Mitkä tulot huomioidaan? Muista opintotuen peruminen ja palauttaminen. Takaisinperintä tulovalvonnan jälkeen.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Tiiabc
Viestit:1
Liittynyt: 01 Touko 2019, 12:45

NY yrittäjyyden palkka ja Opintotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Tiiabc » 16 Tammi 2020, 20:30

Olen nyt vuoden NY-yrittäjänä ja haluaisin tietää kuinka tämä kohdistuu asumitukeen sekä opintotukeen.
Maksoin ensimmäisestä työstä palkkaa joulukuussa 2019 opiskelukavereilleni ja käteeni jäi tilille 39,00 euroa 150,00 eurosta. Kumpi otetaan huomioon vuosituloihin? Aloitin tuet 2019-vuoden elokuusta alkaen, joudunko palauttamaan tukia kun tilille on tullut tuloja 120,00 euroa elokuun ja joulukuun aikana?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:30532
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: NY yrittäjyyden palkka ja Opintotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 21 Tammi 2020, 09:50

Hei Tiiabc!

Opintotuen tulovalvonnassa yrittäjän tuloilla on siten vaikutusta, jos saat toiminnan perusteella veronalaista tuloa esimerkiksi elinkeinotoiminnan tuloksena, osinkona tai palkkana. Kela huomioi tulot sen mukaan, miten Verohallinto ne Kelalle ilmoittaa. Sinun kannattaa siis olla yhteydessä Verohallintoon ja varmistaa heiltä, mikä osa tuloista on tuloverolain mukaista veronalaista ansio- ja pääomatuloa omassa henkilöverotuksessasi.

Opintotuen tuloraja tulee sinulle sen mukaan monta tukikuukautta kalenterivuoden aikana nostat. Jos tulorajat ylittyvät, tulee tukikuukausia palauttaa, jolloin tuloraja nousee. Jos vuosituloraja ei ylity, voit saada tulot milloin tahansa kalenterivuoden aikana. Lisää aiheesta kannattaa lukea osoitteessa:
www.kela.fi/opintotuki-omat-tulot

Yleisessä asumistuessa sen sijaan yrittäjälle Kela voi arvioida tulon oman arviosi mukaan, jos sinulla ei ole YEL- tai MYEL-vakuutusta. Jos sinulla on jo asumistuki maksussa, toimita sitä varten välitarkistushakemus, jos tulosi nousevat vähintään 400 e/kk tai alenevat vähintään 200 e/kk edelliseen päätökseen verrattuna.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi