Asumistuki opiskelijan kanssa asuvalle

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
vaikea hahmottaa

Asumistuki opiskelijan kanssa asuvalle

Lukematon viesti Kirjoittaja vaikea hahmottaa » 16 Tammi 2020, 20:54

Hei,
olen muuttamassa poikaystäväni kanssa yhteen ensi kuussa ja haluaisin selvittää nämä etuus kysymykset ennen sitä, jotta osaamme arvioida ja suunnitella talouttamme.
Molemmat muutamme ensi kertaa pois kotoota. Hän on opiskelija, ja oikeutettu opiskelijan etuuksiin. Olen avoimen yo opiskelija, joten en ole oikeutettu mihinkään etuihin (joka on minusta todella epäreilua).
Ymmärsinkö kuitenkin oikein, että olisin oikeutettu tässä tapauksessa yleiseen asumistukeen? Asumismuoto olisi vuokra-asunto ja yhteenlasketut tulomme ovat todella pienet (minulla max 500€ hänellä 0€). Ilmeisesti vuokranantajan kanssa on sovittu, että vuokra-asunto ja sopimus tulee vain poikaystäväni nimiin, vaikka minäkin siellä asuisin. Ilmoittaisimme asiasta kuitenkin isännöitsijälle.
Vaikuttaako tällainen järjestely negatiivisesti omaan asemaani? Onko esimerkiksi etuuksien kannalta järkevämpi laittaa myös oma nimeni vuokrasopmiukseen? Onko sillä mitään väliä, miten jaamme vuokran? Ymmärtääkseni poikaystäväni on korkeakoulu opiskelijana oikeutettu sekä opintotukeen että opiskelijan asumistukeen. Osaatteko sanoa, paljon etuuksia näin ollen saisimme yhteensä? Vuokra on 770€/kk (Espoo) ja vakuus saman verran. Olemme molemmat 20-vuotiaita. En oikein osannut tätä hahmottaa, vaikka yritin katsoa sivuillanne olevia taulukoita...
Kiitos etukäteen vastauksestanne!

Avatar
Ope363

Re: Asumistuki opiskelijan kanssa asuvalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Ope363 » 17 Tammi 2020, 01:25

Hei :) Olemme valitettavasti antaneet automaattisesti lähes kolme miljoonaa päätöstä, joten valita hylätystä päätöksestä oikeuteen.
Näin meillä Suomessa saadaan vammaiset ja työkyvyttömät pois päiväjärjestyksestä.

Olemme pahoillamme saadustasi automaattisesta päästöksestä vaikka se on lainvastainen.

Valita suoraan oikeuteen äläkä edes yritä valittaa vakuutusoikeuteen, koska sama automatiikka hylkää hakemuksesi.

koita kestää

Avatar
vaikea hahmottaa

Re: Asumistuki opiskelijan kanssa asuvalle

Lukematon viesti Kirjoittaja vaikea hahmottaa » 17 Tammi 2020, 11:07

Hei,

tarkennuksena siis edelliseen, jos jäi epäselväksi, että en ole vielä muuttanut enkä tehnyt hakemusta sillä haluaisin ensin varmistua, mitkä olisivat yhteenlasketut tulomme ja mihin etuuksiin olemme siis oikeutettuja tässä tilanteessa. Toivoisin tähän myös kelalta vastausta.

Avatar
Vieras

Re: Asumistuki opiskelijan kanssa asuvalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 17 Tammi 2020, 11:24

Kuulutte samaan ruokakuntaan ja asumistuki on teille yhteinen.Molempien tulot vaikuttavat.Et voi omaa asumistukea hakea.

Avatar
Vieras

Re: Asumistuki opiskelijan kanssa asuvalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 17 Tammi 2020, 11:27

Erillisillä vuokrasopimuksilla ei siis ole mitään merkistystä koska olette avoliitossa. Jos haluat oman asumistuen niin muutat yksin asumaan ilman poikaystävääsi.

Avatar
Vieras

Re: Asumistuki opiskelijan kanssa asuvalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 17 Tammi 2020, 11:48

Avoimen yliopiston opiskelija voi saada työttömyysetuutta, jos suoritettujen opintojen määrä on alle 5 opintopistettä kuukaudessa. Alle 5 op kuukaudessa opinnot katsotaan nimittäin nykyään sivutoimisiksi opinnoiksi, jotka eivät estä työttömyysetuuden saamista. Saattaa siksi kannattaa harkita ilmoittautua heti työttömäksi työntakijaksi TE-toimistoon, ja hakea työttömyysetuutta jo ennen mahdollista muuttoakin.

Jo nykyisessä tilanteessa kysyjä voisi hakea myös toimeentulotukea paikkaan, jossa nyt asuu. Tuen saamismahdollisuutta voi alustavasti arvioida laskurilla https://asiointi.kela.fi/Toimeentulotue ... alku.faces . Kotona vanhempien luona asuva täysi-ikäinenkin voi saada toimeentulotukea ilman, että vanhempien tulot vaikuttavat tuen saamiseen. Jos tekee vanhempien kanssa vuokrasopimuksen, voi toimeentulotuen saada vanhempiensa luona asuessaankin tavallaan isompana (asumistukeen keskinäiset vuokrasopimukset eivät sen sijaan vaikuta).

Yhdessä asuvalla pariskunnalla myös toimeentulotuki olisi yhteinen, ja siinä huomioitaisiin tulona myös varsinaisen opiskelupaikan omaavan opiskelijan opintolaina, nostaa hän sitä sitten tai ei.

Avatar
Vieras

Re: Asumistuki opiskelijan kanssa asuvalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 17 Tammi 2020, 11:54

Täydennys: kannattaa myös tiedostaa alle 25-vuotiaita koskee tietyt rajoitteet työttömyysetuuksien saamisen suhteen (ks. https://www.kela.fi/rajoituksia-alle-25 ... hakijoille). Alkuun saattaa siis sen osalta tulla määräaikainen niin sanottu karenssi, jos ammatillista tutkintoa ei ole eikä vaadittuja hakemuksia johonkin ammatilliseen koulutukseen ole tehty, mutta toimeentulotuen voi saada juoksemaan heti hakemuskuukauden alusta lähtien jo vanhempien luona asuessakin, jos ei ole varoja, ja jos ei ole muita tuloja.

Avatar
Vieras

Re: Asumistuki opiskelijan kanssa asuvalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 17 Tammi 2020, 12:04

Tuossa vielä tiedoksi TE-toimsiton nykyiset sivutoimisen opiskelun kriteerit (jotka liittyvät siihen, että sivutoiminen opiskelu ei estä työttömyysetuuden saamista):
https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonha ... index.html

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:30532
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki opiskelijan kanssa asuvalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 21 Tammi 2020, 10:41

Hei vaikea hahmottaa!

Niin kuin nimimerkki `Vieras` on kommentoinut, niin kuulutte poikaystäväsi kanssa samaan ruokakuntaan ja tällöin asumistuki on teille yhteinen. Voitte päättää, kumpi on asumistuen hakija. Sillä ei ole vaikutusta vaikka vuokrasopimus on vain toisen nimissä ja miten olette sopineet vuokran maksun jakamisen. Asumistuki lasketaan teille siis yhteisesti ja jompikumpi teistä saa mahdollisen tuen tilille.
Asumistukeen huomioidaan poikaystävällesi tulona opintoraha ja sinulle esimerkiksi palkkatuloa.

Tarvittaessa voitte hakea myös perustoimeentulotukea. Myös tämä etuus on teille yhteinen, johon vaikuttaa molempien teidän tulot ja varat sekä menot. Lisää toimeentulotuesta voitte lukea osoitteessa:
www.kela.fi/toimeentulotuki

Tukien arvioinnissa neuvoisin käyttämään sivuiltamme löytyviä laskureita. Mm. yleisen asumistuen sekä toimeentulotuen määrästä voi ennakkoon laskea suuntaa antavan arvion. Laskurit löydätte osoitteessa:
www.kela.fi/laskurit

Tarkemmin oikeutenne Kelan tukiin voidaan tutkia hakemuksella.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi