Inkomster

Hur stora inkomster får en studerande ha? Vilka inkomster beaktas? Hur annullerar och återbetalar man studiestöd. Återkrav efter inkomstkontrollen.

Valvoja: FPA | studiestöd

Avatar
amandastj
Viestit:0
Liittynyt: 02 Helmi 2020, 13:46

Inkomster

Lukematon viesti Kirjoittaja amandastj » 02 Helmi 2020, 13:51

Hej, undrar om det är skillnad på studiestödets och bostadsbidragets inkomstgränser? Eftersom studiestödet har en årsinkomstgräns, men hittar ingen info om hur inkomster påverkar bostadsbidraget förutom att man ska meddela FPA om inkomsterna ökar med 400€ i månaden - betyder det då att man inte får tjäna mer än 400€ utan att bostadsbidraget påverkas?

Avatar
FPA | studiestöd
Viestit:904
Liittynyt: 14 Joulu 2015, 12:54

Re: Inkomster

Lukematon viesti Kirjoittaja FPA | studiestöd » 03 Helmi 2020, 11:04

Hej amandastj!

Tack för din fråga.

Inkomsterna beaktas på olika sätt när det gäller studiestöd och allmänt bostadsbidrag.

Studiestödet har en årsinkomstgräns som är beroende på hur många månader du lyfter studiestöd under kalenderåret. Det spelar då ingen roll när under året du har inkomsten så länge den inte överskrider årsinkomstgränsen. Du hittar tabellen med årsinkomstgränserna i studiestödet här: www.fpa.fi/studiestod-egna-inkomster.

När det gäller det allmänna bostadsbidrag beaktas inkomsterna inte per kalenderår. Bostadsbidrag beviljas i regel för ett år (12 månader) framåt. Om inkomsterna eller övriga förhållanden förändras under året skall du meddela till FPA, så att bostadsbidraget kan justeras.

Om bostadsbidragshushållets inkomster ökar med minst 400 euro/månad jämfört med de inkomster som beaktats i det senaste beslutet skall du lämna in en ansökan för mellanjustering. Det betyder dock inte att du inte kan förtjäna mera än 400 euro/månad utan att bostadsbidraget påverkas. T.ex. i ett hushåll bestående av en person, påverkas bostadsbidraget inte alls av inkomsterna om de uppgår till högst 726,- euro/månad (år 2020). Tabellen med uppgift om de nedre gränserna för inkomsterna beroende på bostadsbidragshushållet storlek hittar du här:www.fpa.fi/nedre-granser-for-inkomsterna.

Vänliga hälsningar

Elisabet | FPA studiestöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!