6 kk:n tulojen määritys - 6 kk:n aikana maksetut tulot vai ansaitut myöhemmin maksetut tulot?

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Gugu
Viestit:1
Liittynyt: 13 Helmi 2020, 18:22

6 kk:n tulojen määritys - 6 kk:n aikana maksetut tulot vai ansaitut myöhemmin maksetut tulot?

Lukematon viesti Kirjoittaja Gugu » 13 Helmi 2020, 18:44

Hei,

Jäin äitiyslomalle 2019 vuoden puolella. Kuuden kuukauden tuloja aikaväliltä 31.5-29.11.2019 käytettiin äitiyspäivärahan perusteena.

Ensin Kelan virkailija ohjeisti puhelinpalvelussa, että 6 kk:n tuloihin tulisi laskea mukaan kaikki sellaiset ansiotulot, jotka on tosiasiallisesti maksettu tililleni ja käytettävissäni kyseisellä ajanjaksolla. Luotimme, että ohjeistus on oikea ja työnantajani ilmoitti tulot ensin tällä perusteella.

Sittemmin toinen Kelan virkailija sanoi, että tulot olisi pitänyt sittenkin laskea ko. aikavälillä ansaittujen tulojen perusteella, vaikka ne olisi maksettu myöhemmin. Työnantajani laski tulot uudestaan tällä perusteella, jolloin päädyttiin kannaltani epäedullisempaan lopputulokseen, joka ilmoitettiin uudestaan Kelalle. Nyt Kela haluaa pienentää päivärahaani.

Kumpi tulkinnoista on oikea ja millä oikeudellisella perusteella? En valitettavasti löydän tähän kysymykseen yksiselitteistä vastausta sairausvakuutuslaista, enkä kyseisen lain hallituksen esityksestä. Koska säädös on epäselvä, eikö tällöin viranomaisen pitäisi päätyä hakijan kannalta edullisempaan lopputulokseen eli käytännössä määrittää tulot ko. aikavälillä minulle maksettujen ansioiden perusteella, jotka ovat olleet tuolloin käytössäni?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30216
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: 6 kk:n tulojen määritys - 6 kk:n aikana maksetut tulot vai ansaitut myöhemmin maksetut tulot?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 17 Helmi 2020, 10:28

Hei Gugu!

Vanhempainpäivärahan määräytymisessä 6kk tulojen perusteella palkka huomioidaan sen ansainta-ajankohdan mukaan, ei palkanmaksupäivän mukaisesti.

6kk tulojen huomioimisesta on kerrottu tarkemmin Kelan äitiysrahan etuusohjeessa
www.kela.fi/kelan-etuusohjeet_ohjeet-etuuksittain

Myös työnantajien Kela.fi -sivuilta löytyy esimerkit 6 kuukauden tulojen ilmoittamiseen: www.kela.fi/tyonantajat-vanhempainpaiva ... den-palkka

Kerttu ei pysty tällä palstalla ottamaan tarkemmin kantaa Kelan tulkintaan sairausvakuutuslaista. Voit tiedustella omasta päätöksestäsi henkilökohtaisesti asiointipalvelun kautta viestillä tai soittamalla asiakaspalveluun. Jos olet tyytymätön päätökseesi, voit hakea siihen oikaisua tekemällä valituksen.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi