Määräaikaisuudet ja raskautumisen oikea ajoitus

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
helleviK

Määräaikaisuudet ja raskautumisen oikea ajoitus

Lukematon viesti Kirjoittaja helleviK » 13 Helmi 2020, 22:26

Hei,

Voiko Kelasta saada yksilöllistä ja yksityiskohtaista neuvontaa oman mahdollisen työllisyystilanteen ja uravaihtoehtojen vaikutuksista vanhempainpäivärahojen määräytymiseen? Haen tällä hetkellä töitä valmistumisen jälkeen. Minulle olisi hyvin mahdollisesti tarjolla erittäin mielenkiintoinen ja uraani edistäviä n. vuoden mittainen projektityö/määräaikainen työ. Ongelma on, että ikä painaa päälle ja haluaisimme perustaa pian perheen. Jos raskaudun lähitulevaisuudessa on hyvin todennäköistä, että nyt vastaanottamani märääaikainen työ loppuu juuri niitä maita, kun raskaus näkyy jo ja silloin kukaan ei kyllä palkkaa minua ainakaan uuteen työpaikkaan, jos edelliselle sopimukselle ei tule jatkoa. Tämä tarkoittaa hyvin todennäköisesti: 1) työttömyyttä ja työttömyysjaksoa ennen vauvan syntymää (leikkaa äitiysrahaa) tai 2) työsopimuksen loppumista pian vauvan syntymän jälkeen.

Jos määräaikainen työsuhde päättyy raskauden aikana ja jään työttömäksi raskauden loppuvaiheella lasketaanko äitiysrahani silti nmennen 12 kk mukaan, vaikka on selvää että uudelleen työllistyminen maha pystyssä on varmaan todella vaikeaa.

Mitä vaihtoehto 2 tarkoittaa äitiysrahan kannalta? Onko raha paljon pienempi, jos en ole äitiysloman aikana työsuhteessa, vaan olen jäänyt työttömäksi vaikkapa vähän ennen vauvan syntymää?

Toinen vaihtoehtoni on etsiä urakehitykseni kannalta merkityksetön, mikä tahansa vakipaikka, jotta saan paremman turvan äitiyteni ajalle ja silloin voisin hankkiutua raskaaksi ilman, että minun tarvitsee laskelmoida optimaalista aikaikkunaa raskauden alkamiselle (mikä on muutenkin jo aika vaikea ennustaa, saati ajoittaa!). Käytännössähän kuitenkin minimivaatimus lapsen saannille olisi olla edeltävät 12 kk kokopäivätyössä, jotta tulotaso olisi edes kohtuullinen.

Voiko näistä asioista olla yhteydessä Kelaan jotakin muuta kautta, jos tarvitsee henkilökohtaista neuvontaa tulevaisuuden eri vaihtoehtojen pohtimisessa? Lapsentekoiässä olevat naiset ovat melkoisessa ahdingossa, jos tekevät pätkätöitä ja joutuvat vanhempainraha uudistuksen jälkeen laskemaan, milloin tarkalleen on vara tehdä lapsia ja milloin on syytä lykätä yrittämistä.

Avatar
Vieras

Re: Määräaikaisuudet ja raskautumisen oikea ajoitus

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 13 Helmi 2020, 22:38

Varaa aika Kelan toimistoon, siellä voi jutella henkilökohtaisesti virkailijalle.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30216
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Määräaikaisuudet ja raskautumisen oikea ajoitus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 17 Helmi 2020, 10:39

Hei helleviK!

Kun oikeus päivärahaan alkaa 1.1.2020 jälkeen, päivärahan määrä perustuu vuosituloon. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Jos olet osan aikaa tuosta tarkastelujaksosta työttömänä, tuloihin huomioidaan mukaan mahdollinen työttömyysetuutesi. Jos työsuhteesi päättyy äitiysvapaan aikana, sillä ei ole vaikutusta päivärahasi määrään.

Voit halutessasi varata ajan Kelan palvelupisteeseen tai puhelinpalveluun, jossa pääset keskustelemaan tilanteestasi tarkemmin virkailijan kanssa: https://www.kela.fi/varaa-aika.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi