Palkka - ulosotto + toimeentulotuki

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
rimpuilija72
Viestit:1
Liittynyt: 25 Helmi 2020, 09:27

Palkka - ulosotto + toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja rimpuilija72 » 25 Helmi 2020, 09:55

Hei

Ulosoton jälkeen palkasta jää jäljelle 1092 €
Vuokra 619 €/kk ja taulukon mukaan kuntakohtainen raja vuokrassa 470 €
Toimeentulotukilaskuri antaa tulokseksi 229,21 €/kk jonka voisi saada toimeentulotukea, toimeentulotukea en siis ole vielä hakenut ollenkaan.
Jos vuokran muuttaa tuohon 470 €/kk laskuri antaa 80,21 €/kk onko tämä se summa minkä voisi saada jos ei muuta halvempaan asuntoon?

Onko muutto halvempaan pakollista jos tulee toimeen niillä rahoilla mitä saa?

Osaatteko heittää villiä arvausta olisiko takuuvuokraan mahdollisuus vaikka on palkkatyössä mutta tämä ulosotto kaverina?

Kiitos jo etukäteen vastauksista!

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12026
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Palkka - ulosotto + toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 25 Helmi 2020, 15:41

Hei rimpuilija72!

Laskuri tosiaan laskee arvion perustoimeentulotuen määrästä huomioiden vuokramenot todellisten menojen suuruisena, eli laskuri ei huomioi mahdollista vuokramenojen kohtuullistamista. Tarkempi toimeentulotuen määrä selvitetään aina hakemuksen perusteella.

Jos asumismenojesi kokonaiskustannukset ylittävät kuntakohtaisesti määritellyt rajat, sinua voidaan ohjata etsimään edullisempaa asuntoa. Yleensä Kelasta annetaan 3 kuukautta aikaa hakeutua edullisempaan asuntoon. Siihen saakka Kela huomioi asumismenot todellisten menojen mukaan.

Jos et selvitä mahdollisuutta hakeutua edullisempaan asuntoon annetun määräajan puitteissa, huomioidaan asumismenot kohtuullisten asumiskustannusten mukaisesti. Kela ei siis pakota hakeutumaan edullisempaan asuntoon, mutta joudut maksamaan suuremman osan asumismenoistasi itse.

Toimeentulotuessa tuloina huomioidaan vain ulosoton jälkeinen osuus. Vuokravakuuden voi saada, jos muutolle on hyväksyttävä syy, kuten työ- tai opiskelupaikan saaminen toiselta paikkakunnalta tai perhekoon muutos. Asunnon tulee olla kunnan kohtuullisen vuokratason mukainen. Hakemuksen perusteella tutkitaan, voidaanko vuokravakuutta Kelasta myöntää.

www.kela.fi/toimeentulotuki-vuokravakuudet

Ystävällisesti
Marika | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi