Rehabiliteringspenning för vuxna

Vilka alternativ erbjuder FPA då man återgår till arbete eller studier? I vilka situationer kan man få rehabiliteringspenning?

Valvoja: FPA | förmåner under sjukdomstid

Avatar
bokmal
Viestit:0
Liittynyt: 20 Huhti 2018, 23:58

Rehabiliteringspenning för vuxna

Lukematon viesti Kirjoittaja bokmal » 27 Maalis 2020, 08:43

Mitt ena barn får för tillfället rehabiliteringspenning för ungdomar. Det tar slut i slutet av maj. Hen har ännu studier på gång och de tar fortfarande längre än för friska personer. Vi har blivit rekommenderade att ansöka om rehabiliteringspenning för vuxna. När kan vi som tidigast skicka in ansökan om detta? Kan vi skicka in redan fast den andra penningen ännu är i kraft? Tänkte mest på att behandlingstiderna normalt är långa och säkert ännu längre just nu. Hen bor inte hemma och klarar sig inte utan ekonomiskt stöd så det sku helst inte få bli några pauser. Kan man i såfall söka utkomststöd (eller vad det heter)?

Avatar
FPA | förmåner under sjukdomstid
Viestit:197
Liittynyt: 14 Joulu 2015, 12:59

Re: Rehabiliteringspenning för vuxna

Lukematon viesti Kirjoittaja FPA | förmåner under sjukdomstid » 27 Maalis 2020, 11:37

Hej Bokmal,

Tack för din fråga. Rehabiliteringspenning kan man ansöka om när man deltar i rehabilitering som beviljats av FPA, företagshälsovården, kommunen eller samkommunen.

Nu vet jag inte om det är rehabiliteringspenning för studier ni syftar på eftersom det finns många olika typer av rehabilitering. Gäller det yrkesinriktad rehabilitering så besök först läkare som ska bedöma fortsatt rehabiliteringbehov samt skriva ett läkarutlåtande B.

Fyll i blankett KU101r. Ni kan samtidigt fylla i ansökan om rehabiliteringpenning KU112r.
Uppskattad behandlingstid i rehabiliteringsärenden är ca 5-6 veckor.

Grundläggande utkomststöd kan sökas som sista stöd efter att alla andra primära förmåner sökts. Här finns mera information om ansökan och vilka bilagor som behövs. Rekommenderar er att testa räknaren för beräkning av grundläggande utkomststöd.


Vänliga hälsningar

Linda
FPA | förmåner under sjukdomstid
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst !