Yleinen asumistuki, julkisivuremontti ja kesätyöt

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
ongelma

Yleinen asumistuki, julkisivuremontti ja kesätyöt

Lukematon viesti Kirjoittaja ongelma » 23 Touko 2020, 12:51

Moikka,
Kerrostalossa, jossa asun, on tällä hetkellä menossa julkisivuremontti. Vuokranantajani lupasi minulle 70 euron vuokranalannuksen sille ajalle, kun talo on huputettuna. Tästä kestosta ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa. Kelan yleinen asumistuki laskurin mukaan alennuksen jälkeen tuki pysyisi samana, sillä vuokra on edelleen yli maksimi vuokramenojen. Minulla ei ole myöskään kyseisestä alennuksesta mitään virallista todistusta, jossa tarkat ajat alennukselle mainittaisiin (osin koska ne eivät ole täysin tiedossa).

Lisäksi minulla on kesätöitä ajalla 1.6.2020-31.8.2020. Miten minun kuuluisi toimia yleisen asumistuen tarkastuksen suhteen? Millaisen todistuksen tarvitsisin tilapäisestä vuokranalennuksesta? Voinko jättää ensin tarkastuspyynnön koskien vuokran alennusta ja toisen kesätyötä koskien? Vai kuuluuko ne tarkastuttaa samalla? Tapahtuuko tarkastus silloin jo niin, että kesätyön vaikutus tarkastetaan jo 1.6. eikä 1.7.? Muuttaako tämä sen jatkuvaksi tuloksi keskiarvo tulon sijaan?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31508
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Yleinen asumistuki, julkisivuremontti ja kesätyöt

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 26 Touko 2020, 10:23

Hei ongelma!

Asumistuki tulee tarkistaa, jos hyväksyttävät asumismenot muuttuvat vähintään 50 e/kk. Muuttuneita hyväksyttäviä asumismenoja verrataan aikaisemmassa asumistukipäätöksessä olevaan hyväksyttävien asumismenojen yhteissummaan. Vaikka todellinen asumismenojen muutos olisi yli 50 e/kk, muutos ei aiheuta tarkistusta, jos tuessa hyväksyttävät asumismenot eivät muutu niin paljoa.

Tulojen muutoksen vuoksi asumistuki tulisi tarkistaa 1.7. alkaen. Jos tulot jatkuvat samanlaisina alle 3 kuukautta, lasketaan keskiarvotulo 12 kuukauden ajalle ja tuki perustuu siihen. Tässä yhteydessä huomioitaisiin myös asumismenojen muutos. Käytännössä se ei kuitenkaan tukeen vaikuta, jos asumismenot ylittävät edelleen hyväksyttävät asumismenot.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Yleinen asumistuki, julkisivuremontti ja kesätyöt

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 27 Touko 2020, 03:00

Eikös tuossa tilanteessa ole kuitenkin mahdollista, että vuokran muutoksesta johtuen tarkastusajankohta voi olla myös 1.6. Tulojen muutosten kohdalla tuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen, mutta vuokranalennusten kohdalla tuki tarkistetaan sen kuukauden alusta, josta muuttuneita tai uusia asumismenoja maksetaan koko kuukaudelta.

Avatar
Vieras

Re: Yleinen asumistuki, julkisivuremontti ja kesätyöt

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 27 Touko 2020, 03:12

Tuohon asiaan liittyy siis se, että termi "hyväksyttävä asumismeno" (asumistukilain 9 §) eli se, mitä asumismenoista huomioidaan, on eri asia kuin kuntakohtainen enimmäisasumismeno (asumistukilain 10 §), joka määrää tuen maksimisuuruuden. Asumistukilain 27 §:n mukaan 50 euron tarkastusraja koskee asumismenojen muutosten kohdalla asumistukilain 9 §:ssä säädettyä hyväksyttävää asumismenoa ("9 §:ssä tarkoitetut ruokakunnan maksamat asumismenot muuttuvat vähintään 50 euroa kuukaudessa"), eikä asumistukilain 10 §:n mukaista enimmäisasumismenoa.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31508
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Yleinen asumistuki, julkisivuremontti ja kesätyöt

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 28 Touko 2020, 09:56

Hei!

Olet ihan oikeassa, pahoittelut virheellisestä neuvonnasta. Yleinen asumistuki tulisi tarkistaa, jos 9 §:ssä tarkoitetut ruokakunnan asumismenot muuttuvat vähintään 50 euroa.

Jos asumismenot muuttuvat vähintään 50 euroa, tulisi tarkistus silloin 1.6.2020 alkaen ja erillistä tarkistusta tulojen muutoksen vuoksi ei tehtäisi. Muuttuneet tulot huomioitaisiin samassa päätöksessä.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi