Valmistuminen ja uusi opiskelupaikka + työt ja tulorajat

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Kysy opintojen riittävästä edistymisestä tai enimmäistukiajasta.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
kakkakasa
Viestit:1
Liittynyt: 01 Heinä 2020, 13:05

Valmistuminen ja uusi opiskelupaikka + työt ja tulorajat

Lukematon viesti Kirjoittaja kakkakasa » 01 Heinä 2020, 13:36

Hei,

Tein tammi-toukokuun ajan toisen asteen opintoihin liittyvää työharjoittelua ulkomailla. Nostin tuolta ajalta opintotukea ja lainaa yms. Samalla tein jonkin verran töitä etänä Suomeen. Toukokuussa valmistuin ja jatkoin kesällä töiden tekoa Suomessa.

Nyt sain uuden opiskelupaikan korkeakoulusta ja minua mietityttää keväällä saatujen opintotukien ja vuoden aikana saatujen palkkatulojen vaikutus syksyn opintotukeen.

1) Nollaantuuko nuo tukikuukaudet/tulorajat valmistumisen välissä? Eli vaikuttaako nuo keväällä saadut toisen asteen tuet ja palkat mitenkään syksyn mahdollisiin opintotukiin?

2) Arviolta tulen tienaamaan bruttotuloina tammi-elokuuhun aikana yhteensä n. 14 000 €. Näin ollen kevään opintotukiin liittyen tulorajat eivät paukkuisi. Mutta pystyisinkö saamaan opintotukea ja -lainaa koko syksyltä?

Pahoittelut hieman hähmäisestä ja kryptisestä teksistä. Toivottavasti ymmärrätte mitä haen takaa :)

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31836
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Valmistuminen ja uusi opiskelupaikka + työt ja tulorajat

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 02 Heinä 2020, 10:01

Hei!

Opintotuessa tuloja seurataan aina kalenterivuosittain. Kela vertaa koko vuoden tuloja vuositulorajoihin. Rajan suuruuteen vaikutta se, kuinka monelta kuukaudelta opintotukea on nostettu vuoden aikana. Tulorajat löytyvät sivulta www.kela.fi/opintotuki-omat-tulot. Jos esimerkiksi nostat tukea 9 kuukaudelta (keväällä 5 ja syksyllä 4), tuloraja olisi 12 498 euroa.

Valmistuminen ja uusien opintojen aloittaminen vuoden aikana vaikuttaa tulovalvontaan. Jos koko vuoden tulot ylittävät vuositulorajan, tulisit saamaan päätösehdotuksen tulovalvonnasta. Siihen on kuitenkin mahdollista hakea uudelleenkäsittelyä valmistumisen perusteella. Tällöin tulee huolehtia, että opiskeluajan tulot pysyvät laskukaavan 696 euroa x opiskeluajan tukikuukausien määrä + 2 078 euroa x opiskeluajan tuettomien kuukausien määrä (+ 232 euroa) sisällä. Jos siis tukea olisi nostettu esimerkiksi kaikilta 9 opiskelukuukaudelta, tuloja opiskeluaikana olisi saanut olla 696*9=6264 euroa. Jos tulot ylittävät rajan enintään 232 eurolla, tukea ei peritä takaisin. Koko vuoden vuositulorajan ylittyessä olennaista siis on, että opiskeluajan tulot eivät ylitä opiskeluajan rajaa. Valmistumisen ja uusien opintojen väliin jäävän ajan tuloja ei huomioida opiskeluajan tuloihin. Tulovalvonnasta opinnot aloittaneen tai valmistuneen osalta kerrotaan tarkemmin sivulla www.kela.fi/omat-tulot-aloittanut-tai-valmistunut.

Tuloja ei tutkita opintotukea myönnettäessä. Sinun tulee siis itse seurata, että tulot eivät ylitä tulorajoja. Jos vuoden lopussa huomaat, että tuloraja on ylittynyt, kannattaa tehdä opintotuen vapaaehtoinen palautus. Palautus on mahdollista tehdä seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Tuen maksun voi myös perua, jos ylityksen havaitsee jo syksyllä ja tälle vuodelle on vielä tulossa opintotukea. Kela tekee tulovalvonnan vasta kun saa Verohallinnolta tulotiedot.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi