Eläkeläisen asumistuki siirryttäessä tehostettuun palveluasumiseen

Voinko saada asumistukea?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
Asumisasiat
Viestit:1
Liittynyt: 20 Heinä 2020, 22:18

Eläkeläisen asumistuki siirryttäessä tehostettuun palveluasumiseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Asumisasiat » 20 Heinä 2020, 22:33

Äitini on saanut eläkeläisen asumistukea omistamaansa osakeasuntoon, jossa on varsin korkea yhtiövastike .

Nyt hän jonottaa paikkaa tehostettuun palveluasumiseen, muistisairauden edettyä nopeasti.
- missä vaiheessa muutoksesta ilmoitetaan Kelaan? Sittenkö vasta kun pysyvä palveluasumispaikka saadaan? ( tällä hetkellä sijoitettuna väliaikaisesti kriisipaikalle)
- miten käy asumistuen, saako äiti pitää asuntonsa ja voiko hän edelleen saada asumistukea? Missään tapauksessahan pieni eläke ei riitä kaikkiin kuluihin. Asunnon voisi toki vuokrata edelleen, mutta silloin hänellä ei olisi enää mahdollisuutta käydä omassa kodissa.

Hoitotuki on hänellä vähän päälle 150€/kk, muuttuuko tämä kun siirrytään palveluasumiseen?

Avatar
Vieras

Re: Eläkeläisen asumistuki siirryttäessä tehostettuun palveluasumiseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 20 Heinä 2020, 22:59

Äitisi voi saada eläkeläisen asumistukea siihen asuntoon jossa asuu eli jatkossa sinne palveluasunnon vuokraan. Kahteen asuntoon asumistukea ei voi saada. Eli molempien asuntojen kuluja Kela ei maksa. Jos äitisi myy tai vuokraa omistusasuntoja, hän saa siitä tuloja ja/tai omaisuutta, joka vaikuttaa eläkeläisen asumistuen määrään. Toisin kuin yleisessä asumistuessa, eläkeläisen asumistuessa myös omaisuus ja säästöt vaikuttavat.
Hoitotuki ei muutu asumisen perusteella. Se määräytyy sen perusteella, mikä on äitisi kunto eli kuinka paljon äitisi tarvitsee apua arkipäiväisiin askareisiin. Sen korotusta haetaan hakemuksella, johon tarvitaan tuore lääkärintodistus etenkin, jos äitisi kunto on huonontunut.
Tehostetussa palveluasumisessa tulee myös paljon muita maksuja ihan riippuen siitä, mitä palveluita äitisi tarvitsee. Varmasti ainakin ateriat. Kannattaa huomioida, että jos äitisi joutuu hakemaan toimeentulotukea, Kela tulee edellyttämään omistusasunnon realisoimista eikä myönnä toimeentulotukea ennenkuin asunto on myyty ja siitä saadut rahat kulutettu.

Avatar
Vieras

Re: Eläkeläisen asumistuki siirryttäessä tehostettuun palveluasumiseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 20 Heinä 2020, 23:03

Jos saat eläkkeensaajan asumistukea, ilmoita Kelaan, jos muutat pois asunnosta, johon asumistuki on myönnetty , jatkuva laitoshoito alkaa tai päättyy.Tyhjän omistusasunnon menoja ei huomioida eläkkeensaajan asumistuessa.

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6170
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Eläkeläisen asumistuki siirryttäessä tehostettuun palveluasumiseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 22 Heinä 2020, 09:05

Hei, Asumisasiat!

Kuten vieras onkin kertonut, asumistukea voi saada vain yhteen asuntoon kerralla. Tämän hetkisestä muutoksesta olisi hyvä ilmoittaa Kelaan mahdollisimman pian, jolloin voidaan tarkistaa, onko väliaikaisella sijoituksella vaikutusta tämän hetkiseen asumistukeen. Asumistuki tulee tarkistuttaa viimeistään siinä vaiheessa, kun palveluasumispaikka on tiedossa. Eläkkeensaajan asumistuessa tosiaan huomioidaan bruttotulot ja omaisuus. Jos äitisi vuokraa tai myy asunnon huomioidaan tulot asumistuen laskennassa. Suosittelen olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme, jolloin voidaan tarkistella tilannetta tarkemmin.

Kerroit että äidilläsi on korotettu hoitotuki maksussa. Seuraavana on ylin hoitotuki, joka on 328,07 e/kk. Sitä voi saada henkilö, joka tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa ja valvontaa, pärjää yksin vain lyhyitä aikoja. Sekä tarvitsee apua lähes kaikessa toiminnassaan, ja viettää suurimman osan ajastaan sängyssä. Jos nämä edellytykset täyttyvät, voitte toimittaa uuden hoitotuki hakemuksen, joka liitteeksi tarvitaan uusi lääkärinlausunto, sekä kopio palvelusopimuksesta.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi