Vanhempainvapaan käyttö

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Vieras

Vanhempainvapaan käyttö

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 29 Heinä 2020, 11:26

Hei,
Jos äiti hakee ensimmäiset 6kk vanhempainvapaata/avustusta ja isän on tarkoitus pitää jäljellä oleva vanhempainvapaa (n. 1kk) niin onko mahdollista kuitenkin muuttaa suunnitelmaa niin että äiti hakee vanhempainvapaata/avustusta myös tuolta jäljellä olevalta vanhempainvapaakaudelta (1kk)? Eli isä ei pidäkkään olenkaan vanhempainvapaata ja äiti tekee kaksi putkeen olevaa vanhempainvapaa anomusta (suunnitelmien muuttuessa).

Jos vahempainvapaa on jo anottu kelalta tietylle aikavälille, niin onko sitä mahdollista muuttaa?

Onko isällä väliä pitääkö hän ensin isyysvapaata vai vanhempainvapaata? Vai tuleeko vanhempainvapaa aina käyttää ensin ennen isyysvapaata?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29808
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Vanhempainvapaan käyttö

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 29 Heinä 2020, 14:44

Hei!

Kyllä sitä on mahdollista muuttaa. Vanhempainrahaa tulee siinä tilanteessa hakea viimeistään 1 kk ennen vanhempainrahakauden alkamista.

Vanhempainrahakausi määräytyy lapsen lasketun synnytysajan mukaan, joten vanhempainrahaa voi pitää vain sillä ajanjaksolla. Vanhemmat voivat halutessaan jakaa vanhempainrahaan enintään kahteen haluamansa pituiseen jaksoon.

Isyysrahaa sen sijaan voi hieman vapaammin hakea. Isä voi pitää isyysrahaa äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana enintään 18 arkipäivää (1-4 jaksossa) ja loput 36 arkipäivää (1-2 jaksossa) vanhempainrahakauden jälkeen siihen mennessä, kun lapsi täyttää 2 vuotta.

Sillä ei ole merkitystä, pitääkö isä ensin vanhempainrahapäiviä vai isyysrahapäiviä, kunhan niiden myöntämisedellytykset ja hakemisajat muutoin täyttyvät.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi