Opintolaina

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Kysy opintojen riittävästä edistymisestä tai enimmäistukiajasta.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Alan vaihtaja

Opintolaina

Lukematon viesti Kirjoittaja Alan vaihtaja » 21 Loka 2020, 23:16

Hei,

Olen valmistunut sosionomiksi v. 2008 ja terveydenhoitajaksi 2013. Näinä aikoina en ole nostanut opintolainaa lainkaan.

Nyt on suunnitelmissa alanvaihto ja otin vastaan insinööripuolen opiskelupaikan AMKsta. Olenko oikeutettu opintolainaan? Entä kun aion valmistua ajallaan, onko hyvitystä mahdollista saada?

Mikäli käy niin, että tulorajat opintotuessa paukkuvat töiden osalta, niin miten palautusten kanssa? Tuleeko palauttaa sekä tuki että laina vaiko pelkästään tuki?

Tämä opintolaina-asia on itselle täysin vieras asia.

Avatar
amgiiiss

Re: Opintolaina

Lukematon viesti Kirjoittaja amgiiiss » 21 Loka 2020, 23:58

Ei sinusta tule mitään, jos et ymmärrä.

Avatar
Vierilla

Re: Opintolaina

Lukematon viesti Kirjoittaja Vierilla » 22 Loka 2020, 06:38

Opintolainaa voit saada vain, jos sinulla on opintotukikuukausia jäljellä.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:34343
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintolaina

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 22 Loka 2020, 15:19

Hei Alan vaihtaja!
Opintolainan valtiontakaus ja opintoraha ovat osa opintotukea. Voit saada opintotukea, jos sinulla on korkeakouluopintoihin käytettäviä tukikuukausia jäljellä. Jos jatkat korkeakouluopintoja yhden korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen, voit saada käyttöösi lisätukikuukausia. Voit käyttää ne ja aiemmasta tutkinnostasi säästyneet tukikuukaudet jatko-opintoihin tai muihin korkeakouluopintoihin. (Tämä ei koske alemman korkeakoulututkinnon suorittamista, jos opiskelija on otettu suorittamaan alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa).
www.kela.fi/opintotukiaika-amk-opinnot

Voit saada opintotukea kaikkiin korkeakouluopintoihisi kuitenkin yhteensä enintään 54 kuukautta. www.kela.fi/opintotukiaika-useita-korkeakouluopintoja.

Opintolainan valtiontakausta ei tarvitse erikseen hakea vaan se myönnetään automaattisesti opintotukea hakevalle korkeakouluopiskelijalle. Lainan nostosta tulee sitten sopia pankin kanssa.

Jos palautat opintotukea vapaaehtoisesti, niin opintolainan osuutta ei kuitenkaan edellytetä palauttamaan. Lainan takaisinmaksusta tulee kuitenkin sopia pankin kanssa.

Opiskelija voi saada opintolainahyvityksen vain ensimmäisestä suorittamastaan korkeakoulututkinnosta. Jos siis olet jo suorittanut korkeakoulututkinnon, niin et voi saada opintolainahyvitystä uuteen suoritettavaan korkeakoulututkintoon. Sillä ei ole vaikutusta, että lainaa ei ole nostettu aikaisemmin ollenkaan.

Hei amgiiiss!
Muistutan pitämään keskustelun palstalla asiallisena ja muita lukijoita/kirjoittajia kunnioittavana.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi