Opiskelu sairauslomalla

Miten sairauspäiväraha määräytyy? Miten kauan voin saada sairauspäivärahaa/osasairauspäivärahaa? Voinko opiskella tai tehdä työtä sairauslomalla?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Aki89

Opiskelu sairauslomalla

Lukematon viesti Kirjoittaja Aki89 » 30 Heinä 2021, 13:37

Hei!

Olen jäämässä fyysisestä työstä sairauslomalle leikkauksen vuoksi. Olen opiskellut yliopistossa työn ohessa, pitämättä opintovapaata ja nostamatta opintotukea. Olen kuitenkin suorittanut jo kolme vuotta opintoja normaalissa tahdissa (60 op vuodessa).

Saan työnantajalta täyttä palkkaa ensimmäiset kaksi kuukautta sairausloma-ajalta. Miten kela suhtautuu opintoihin tällä ajalla? Tai onko mahdollista saada sairauspäivärahaa jos sairausloma venyy yli 2 kk? En ole oikeutettu opintotukeen töissäkäynnin vuoksi, joten muussa tapauksessa tuloni tippuisivat nollaan.

Yt. Aki

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11882
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Opiskelu sairauslomalla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 30 Heinä 2021, 15:29

Hei Aki89!

Voit saada sairauspäivärahaa, jos olet 16–67-vuotias etkä voi sairautesi vuoksi tehdä tavallista työtäsi. Oikeus päivärahaan selvitetään aina hakemuksen ja lääkärinlausunnon perusteella.

Yleensä työnantaja hakee sairauspäivärahan palkkaa vastaavalta osalta ja ilmoittaa, kun sairausajan palkanmaksu päättyy. Jos sairausloma jatkuu palkanmaksun päättymisen jälkeen, maksetaan päiväraha asiakkaalle itselleen. Kela pyytää asiakkaalta tarvittaessa lisätietoja tai oman hakemuksen. OmaKelasta näet tiedot, jotka työnantaja on toimittanut Kelaan. Työnantajan tekemästä hakemuksesta lähetetään myös asiakkaalle kirjallinen päätös. Jos OmaKela palvelussa ei näy mitään tietoja, sinun kannattaa kysyä työnantajasi, aikooko hän hakea päivärahan Kelasta. Jos hän ei hae päivärahaa palkkaa vastaavalta osalta, sinun kannattaa itse toimittaa hakemus ja lääkärintodistus/-todistukset Kelaan hyvissä ajoin.

Sairauspäivärahan ohella voi opiskella jonkin verran. Vähäisellä opiskelulla tarkoitetaan opiskelua, joka on enintään 40 % lukukauden tai lukuvuoden ohjeellisesta opiskelutavoitteesta.

Lisätietoja: www.kela.fi/sairauspaivaraha.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Aki89

Re: Opiskelu sairauslomalla

Lukematon viesti Kirjoittaja Aki89 » 31 Heinä 2021, 08:32

Eli selvennyksenä vielä, joko vähennän opiskelua huomattavasti, vaikka pystyisin normaalisti opiskelemaan, tai tuloni tippuvat nollaan? Jättämällä kursseja käymättä valmistuminen lykkääntyisi vuodella. Tuntuu erikoiselta, kun en ole saanut kelalta yhtään opintotukia, että omalla ajalla opiskelusta sakotetaan viemällä sairauspäivärahat pois.

Yt. Aki

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11882
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Opiskelu sairauslomalla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 02 Elo 2021, 09:16

Hei, Aki89!

Jos teet kahta työtä (esim palkkatyö ja opiskelu), sairauspäivärahaoikeutta selvitettäessä työkykyä rinnastetaan siihen työhön, josta olet jäänyt pois sairastumisesi vuoksi (tässä tapauksessa palkkatyö) ja sairauspäivärahaa voidaan maksaa tämän perusteella. On mahdollista jatkaa työskentelyä toisessa työssä (esim. opiskelu) ilman, että se vaikuttaa sairauspäivärahasi maksamiseen.

Ohjeellinen arvio opiskelun vähäisestä määrästä (40 %) sairauspäivärahakaudella koskee päätoimista opiskelijaa, eli sitä ei voi suoraan rinnastaa sinun tapaukseesi.

Palstalla voimme ohjeistaa ainoastaan yleisluontoisesti. Tarvittaessa voit olla yhteydessä asiakapalveluumme henkilökohtaisesti.

Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle! :)

Ystävällisesti
Susanna | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi