Voiko toimeentulotukea saada ns. evakkoasunnon vuokraan?

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
JussiVe
Viestit:1
Liittynyt: 15 Loka 2021, 20:38

Voiko toimeentulotukea saada ns. evakkoasunnon vuokraan?

Lukematon viesti Kirjoittaja JussiVe » 15 Loka 2021, 21:15

Vuokranantajani tekee taloyhtiöni asunnoissa kylpyhuoneremontin, joka alkaa tammi-/helmikuussa 2022. Ilmoitettu remontin kesto yhden huoneiston osalta on 6 viikkoa ja sen ajan suihku- ja wc-tilat ovat poissa käytöstä. Remontin ajaksi vuokranantaja järjestää korvaavat suihku- ja wc-tilat lämmitettyyn konttiin taloyhtiön pihalla. Tilapäisen haitan lisäksi remontista aiheutunee pöly- ja muita hiukkaspäästöjä huoneistossa.
Taloyhtiö ei järjestä tarjoa korvaavia asuntoja remontin ajaksi. Remontin ajalta saa vuokrahyvityksen, joka hyvitetään vuokrissa sen jälkeen kun koko taloyhtiön remontti on valmis, käytännössä aikaisintaan kesällä 2022 eli remontin ajalta joudun maksamaan täyden vuokran. Vuokrahyvityksen määrä ei ole tiedossa, mutta yleisen käytännön mukaan se lienee 30 - 50 % syntyvän haitan "vakavuusasteesta" riippuen.
Lääkärin mukaan remontista aiheutuvat pölyhaitat ja ylimääräinen rasitus muodostavat perussairauksieni takia riskin terveydelleni ja siksi lääkäri suosittelee, että muutan pois vakinaisesta asunnostani kylpyhuoneremontin ajaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joutuisin asumaan muualla remontin ajan ajan eli käytännössä maksamaan tuplavuokraa remontin ajalta. Nykytilanteessa työkyvyttömyyseläkkeeni riittää juuri ja juuri vuokrakustannuksiin, enkä saa toimeentulotukea. Kahden asunnon vuokraa en pysty kuitenkaan ilman tukea maksamaan.

Kysymys 1:
Voiko tällaisessa tilanteessa saada KELAsta toimeentulotukea ylimääräisten asumiskustannusten maksamista varten eli hyväksytäänkö tällaisessa tapauksessa kahden asunnon vuokra menoksi toimeentulotuen määrää laskettaessa?

Kysymys 2:
Jos ylimääräiset asumiskustannukset voidaan hyväksyä asumismenoihin, täytyykö tilapäisen "evakkoasunnon" sijaita vakinaisessa asuin-/kotikunnassani vai voiko tilapäinen asunto sijaita muualla Suomessa tai ulkomailla riippuen siitä, mikä on kokonaistaloudellisesti kustannuksiltaan edullisin vaihtoehto?

Avatar
Bvcgf

Re: Voiko toimeentulotukea saada ns. evakkoasunnon vuokraan?

Lukematon viesti Kirjoittaja Bvcgf » 16 Loka 2021, 18:58

Ulkomailla olevaan asuntoon ei voi saada toimeentulotukea.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:14885
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Voiko toimeentulotukea saada ns. evakkoasunnon vuokraan?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 18 Loka 2021, 09:49

Hei JussiVe!

Perustoimeentulotuen hakijalle voi syntyä kuluja kahdesta asunnosta asunnon remontin vuoksi. Vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokranmaksusta ajalta, jolloin asuntoa ei voi käyttää. Hakijan tulee kysyä vapautusta vuokranmaksusta vuokranantajalta, jos toimeentulotukea haetaan sijaisasuntoon. Huoneenvuokralain 23 §:n 2 momentin mukaan vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää tai jolta huoneisto ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Jos asiakas ei voi saada vapautusta vuokranmaksusta ja kysymyksessä on perusteltu ja välttämätön remontti, niin asumismenoja on mahdollista huomioida kahteen paikkaan.

Kahden asunnon kulut on mahdollista hyväksyä remontin ajan, jos remontti on perusteltu. Perusteltu ja välttämätön remontti voi olla esimerkiksi

• taloyhtiön putkiremontti
• vesivahingosta tai homevauriosta johtuva remontti tai
• terveydellisistä syistä johtuva remontti.

Remontista tai terveydellisistä syistä vaaditaan luotettava selvitys. Asia tutkitaan aina tarkemmin hakemuksen ja toimitettujen selvitysten perusteella.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi