Muutto Norjaan

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
nainen90

Muutto Norjaan

Lukematon viesti Kirjoittaja nainen90 » 13 Tammi 2022, 17:17

Olen ajattelut muuttavani Norjaan miehen luo jonka kanssa emme ole naimissa. Teen etätöitä Suomessa ja etätyöt onnistuisivat Norjassakin tehtävän Suomeen. Toivon raskautta, ja olenkin nyt alkanut pohtimaan että olenko etuuksissa väliinputoaja jos teen töitä Suomeen Norjassa asuessa. Kuulunko Norjan vai Suomen sosiaalietuuksien/sosiaaliturvan piiriin? Kummasta maasta tulisin saamaan esim. äitiyspäivärahaa ja kumman valtion perhe-elämän vapaat kuuluisivat minulle?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:1191
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Muutto Norjaan

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 17 Tammi 2022, 09:13

Hei nainen90!

Vanhempainetuudet (äitiys- ja vanhempainpäivärahat) haetaan yleensä siitä maasta, missä vanhempi on sairausvakuutettu. Jos työskentelet etänä suomalaiselle työnantajalle Norjasta käsin, Eläketurvakeskus päättää, voitko edelleen säilyä sairausvakuutettuna Suomessa. Suosittelen selvittämään asiaa tarkemmin Eläketurvakeskuksen kautta.

Jos lapsen huoltajat asuvat tai työskentelevät eri maissa, kuin missä lapsi asuu, voi heillä olla oikeus perhe-etuuksiin (lapsilisä ja lastenhoidontuet) kahdessa eri maassa. Jos siis säilyisit sairausvakuutettuna Suomessa ja lapsen toinen huoltaja Norjassa, niin perhe-etuudet yhteensovitettaisiin Suomen ja Norjan välillä. Yhteensovittamistilanteissa selvitetään ensin, kumpi maa on ensisijaisesti vastuussa etuuksien maksamisesta. Ensisijainen maa maksaa perhe-etuudet täysimääräisinä omien ehtojensa mukaan. Jos toisen maan etuudet ovat suuremmat, se maksaa summien erotuksen. Voit lukea lisää aiheesta täältä.

Ystävällisin terveisin
Santeri | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/omakela